Wednesday , February 8 2023

Costis Stephanopoulos, fost preşedinte al Greciei, a murit la vârsta de 90 de ani

Konstantinos Stephanopoulos, președinte ale Greciei între 1995 și 2005, a murit în noaptea de duminică spre luni la vârsta de 90 de ani în urma unei infecții respiratorii, într-un spital din Atena, potrivit unor surse spitalicești, transmite Agerpres.
stephanopoulos

Născut la Patras în Peloponez (sud-vest) la 15 august 1926, Kostis (Konstantinos) Stephanopoulos era avocat de profesie.
Ales deputat pentru prima dată în 1958 sub culorile partidului de dreapta ERE, este reales după căderea dictaturii coloneilor în 1974 cu Noua Democrație (ND).
A ocupat diverse posturi de ministru în guvernul de dreapta aflat la putere între 1974 și 1981, după care a încercat să câștige președinția ND în 1981 și 1985. A părăsit apoi partidul pentru a-și crea propria formațiune, Reînnoirea Democratică (DIANA), al cărei lider va fi timp de un deceniu, până la dispariția partidului în 1994.
Un an mai târziu, în special datorită sprijinului deputaților partidului socialist PASOK aflat la putere atunci, este ales președinte al țării de către parlament, urmându-i lui Constantin Caramanlis, fost lider al ND. Stephanopoulos este reales în 2000, după care se retrage din viața politică la finalul celui de-al doilea mandat, în 2005.
În cele două mandate de președinte, el a reușit să țină politica partidelor departe de cea mai înaltă funcție din Grecia, comentează DPA.
 

Vezi si

Turcia: Salvatorii români au scos de sub dărâmături un copil și pe părinții lui. Micuțul era decedat

Prima misiune a echipei de căutare-salvare trimisă de România în Turcia s-a încheiat. Salvatorii au …