Thursday , May 23 2024

Corneliu Iacobov, condamnat la şapte ani de închisoare pentru prejudicierea Rafo Oneşti

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) i-a condamnat pe Corneliu Iacobov la şapte ani de detenţie şi pe Toader Găurean la şase ani de închisoare, în dosarul privind prejudicerea Rafo Oneşti, cei doi fiind achitaţi de instanţa inferioară.
În acest dosar, instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-au mai condamnat pe Marin Marin la şapte ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu. Magistraţii au decis însă achitarea Lilianei Luchian, pe motiv că faptei de care este acuzată aceasta îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.
Totodată, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi inculpaţi în dosar, acuzaţi de asociere în vedere săvârşirii de infracţiuni şi de spălare de bani.
Pe latură civilă, Iacobov, Găurean şi Marin au fost obligaţi la plata către RAFO a sumei de 18.455.220,26 lei şi a câte 7.000 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli de judecată. Societatea Rafo, care a fost apelant în cauză, a fost şi obligată la plata a o mie de lei cheltuieli judiciare.
Hotărârea poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.
În dosarul Rafo, procurorii DIICOT i-au deferit justiţiei pe Corneliu Iacobov, Toader Găurean, Liliana Luchian şi Marin Marin, sub acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, spălare de bani, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi, respectiv, mărturie mincinoasă.
În 12 mai 2008, Tribunalul Bucureşti a decis achitarea lui Corneliu Iacobov, Toader Găurean, Liliana Luchian şi Marin Marin, judecaţi pentru prejudicierea Rafo Oneşti, deoarece faptele pentru care au fost cercetaţi nu sunt prevăzute în legea penală sau nu există. Sentinţa a fost atacată cu apel de procurori, pe motiv că expertiza realizată în dosar este ilegală.
Anchetatorii susţin că expertiza finanaciar-contabilă, făcută de expertul Alexandru Petre în acest proces, a fost ilegală pentru că a vizat proceduri neexistente în legislaţie, cum ar stabilirea “mecanismului de cesiune a creanţelor şi care sunt procedurile de evaluare a acestora în momentul cesiunii”.
Această nouă expertiză în dosarul Rafo, a fost admisă, în noiembrie 2006, de judecătorul Cristian Jipa, care în urma unui mic scandal mediatic s-a şi retras din dosar.
În 2005, Corneliu Iacobov, Toader Găurean şi alte alte două persoane, au fost trimişi în judecată, pentru prejudicierea Rafo Oneşti, după ce aceştia au încheiat cu o firmă din Câmpina, Metal EuroEst, un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect un pachet de acţiuni la Electrocarbon Slatina.
În dosarul Rafo, procurorii i-au deferit justiţiei pe Corneliu Iacobov, Toader Găurean, Liliana Luchian şi Marin Marin, sub acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, spălare de bani, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi, respectiv, mărturie mincinoasă.
Potrivit rechizitoriului, Corneliu Iacobov, Toader Găurean – administrator unic la SC Rafo SA, Liliana Luchian şi Marin Marin sunt acuzaţi că, în perioada 2000 – 2003, s-ar fi asociat în vederea prejudicierii Rafo cu 24.289.450 de lei (peste 240 de miliarde de lei vechi).
Procurorii au stabilit că, în calitate de acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Vradicor Financiar Group SA (firmă care făcea parte din consorţiul Canyon Servicos şi Imperial Oil, acţionarul majoritar la Rafo Oneşti), Iacobov se interesa şi era informat în legătură cu producţia, relaţiile comerciale derulate de rafinărie cu alte societăţi, participaţiile la alte societăţi comerciale şi politica de personal.

Vezi si

Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs miercuri în zona Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs miercuri, în zona seismică Vrancea-Buzău, anunță Institutul Național …