Friday , December 2 2022

Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune. SUA reactioneaza

Coreea de Nord a anuntat ca a reusit sa plaseze, duminica, un satelit pe orbita dupa un tir de racheta considerat de o mare parte a comunitatii internationale ca un test de racheta balistica.
racheta

O prezentatoare a televiziunii oficiale a anuntat ca acest tir, ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a permis “plasarea cu succes a satelitului nostru de observare a Pamantului Kwangmyong 4… pe orbita”, informeaza AFP.
Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune duminica dimineata, in ciuda avertismentelor Statelor Unite si Coreii de Sud, a anuntat si Ministerul sud-coreean al Apararii.
Racheta a fost trasa in jurul orei 9.00 (0.30 GMT) de la baza de lansare de rachete Dongchang-Ri din nord-vestul Coreii de Nord, a declarat un purtator de cuvant al ministerului.
Regimul cel mai inchis din lume a avertizat marti cu privire la intentia sa de a lansa in curand o racheta transportand un satelit. Coreea de Nord asigura ca programul ei spatial are scopuri pur stiintifice, dar Statele Unite si aliatii lor il vad ca o acoperire a programului de dezvoltare de rachete balistice intercontinentale (ICBM), aminteste France Presse.
Administratia Statelor Unite a condamnat cu cea mai mare forta lansarea de catre Coreea de Nord a unei rachete cu raza lunga de actiune, denuntand o “provocare majora” ce ameninta securitatea Asiei si a Statelor Unite si care va avea “consecinte grave”.
Casa Alba a denuntat “o noua actiune destabilizatoare si provocatoare si o violare flagranta a numeroaselor rezolutii ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite”, potrivit unui comunicat al consilierului pentru securitate nationala al presedintelui Barack Obama, Susan Rice.
“Programele de arme nucleare si balistice ale Coreii de Nord reprezinta o amenintare serioasa pentru interesele noastre – inclusiv securitatea unora dintre aliatii nostri cei mai apropiati – si ameninta pacea si securitatea in regiune”, a declarat ea.
Dupa testul ei nuclear din 6 ianuarie, “este a doua oara in doar o luna cand Coreea de Nord a ales o provocare majora, amenintand nu numai securitatea in Peninsula Coreea, dar de asemenea a regiunii si a Statelor Unite”, a criticat intr-un comunicat secretarul de stat John Kerry, care a fost la Beijing la sfarsitul lunii ianuarie pentru a incerca sa convinga China sa faca mai multe presiuni asupra aliatului ei nord-coreean si sa lucreze la un nou arsenal de sanctiuni ONU.
ziare.com

Vezi si

Recordul de căldură în România, în decembrie: 23,4 grade Celsius

În decembrie se pot înregistra temperaturi neobişnuite, de 15 – 20 de grade Celsius, spun …