Thursday , June 30 2022

Copil de 4 ani, în comă după o anestezie la dentist. Clinica, amendata cu 20.000 de lei

Un copil de 4 ani din Piteşti se află în stare extrem de gravă după ce a fost dus de părinţi la stomatolog.

Anestezistul i-a făcut băiețelului anestezie generală, iar copilul a intrat în stop cardio-respirator. Băiețelul a fost resuscitat şi transferat la Spitalul de Pediatrie din Piteşti şi de acolo în Capitală, la Spitalul Grigore Alexandrescu. În acest moment, se fac mai multe anchete, pentru a se stabili ce s-a întâmplat.

Dragoș Stanciu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi, a explicat la Digi24 că deși nu este o practică uzuală să se facă anestezie generală în cabinetul medicului stomatolog, în anumite cazuri ea se folosește.

Înaintea intervenției, părinții au semnat un act prin care și-au dat acordul pentru tot ce presupune procedura medicală.

„Acestă procedură de anestezie generală sau de sedare nu este o procedură uzuală în cabinetul stomatolog, însă se practică copiilor care nu pot fi stăpâniți pentru a se lucra cu anestezie locală.

Orice manevră medicală are un anumit grad de risc. Nu este o procedură interzisă.

Stopul cardio-respirator poate interveni în cursul unei anestezii generale.

Părintele dacă ar avea o vină, să spunem ipotetic, ar avea o vină morală, dar nu neapărat o vină exclusivă. În principiu, riscurile unei intervenții medicale care pot să fie mici, mari, se asumă de întreaga echipă, inclusiv de către pacienți, iar în cazul unui copil, de aparținătorii legali, adică de părinți”, a explicat Dragoș Stanciu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi.

Colegiului Medicilor Stomatologi s-a autosesizat și urmează audierile cu medicii și cu părinții pentru a afla ce s-a întâmplat exact în cabinetul medicului stomatolog.

Sancțiunile în acest caz pot merge de la mustrare până la întreruperea dreptului de practică.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Arges face, de asemenea, verificari la cabinetul stomatologic din Pitesti, de unde un copil de 4 ani a fost transportat in coma la Bucuresti, dupa ce i-a fost facuta o anestezie.

“La solicitarea Ministerului Sanatatii, inspectorii sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica Arges au demarat verificari la clinica stomatologica din Pitesti, acolo unde un copil de 4 ani dupa ce a primit asistenta medicala de specialitate a ajuns internat in stare grava in Spitalul Clinic de Urgenta Copii ‘Grigore Alexandrescu’.

Inspectorii sanitari argeseni verifica conditiile in care s-a acordat asistenta medicala copilului, respectarea protocoalelor medicale si a legislatiei in vigoare privind acordarea anesteziei, autorizatia sanitara de functionare a clinicii, conditiile igienico-sanitare din unitate”, anunta Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

Clinica a fost amendata cu 20.000 de lei, precizeaza ministerul.

“Din primele verificari, parintii s-au prezentat cu copilul in data de 10.02.2020 pentru efectuarea unui tratament stomatologic la clinica din Pitesti. Clinica stomatologica are autorizatie sanitara de functionare (ASF) eliberata de DSP Arges cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultatii si tratamente in specialitatile medicina dentara si ortodontie. Din ASF nu reiese ca acest cabinet ar avea in structura de functionare o sectie de ATI.

Inspectorii DSP Arges au aplicat clinicii stomatologice o sanctiune in valoare de 20.000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate inscris in Autorizatia Sanitara de Functionare. (HG 857/2011, art.3, lit. e)”, se mai arata in comunicatul MS.

Ancheta este acum in derulare, concluziile urmand sa fie prezentate conducerii Ministerul Sanatatii intr-un raport cu privire la situatia existenta.

Si politistii argeseni efectueaza cercetari in cazul unui copil de 4 ani, transportat in coma la Bucuresti, dupa ce i-a fost facuta o anestezie la un cabinet stomatologic.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Arges, anchetatorii s-au autosesizat dupa ce pacientul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului de Pediatrie din Pitesti. In acest caz a fost deschis un dosar penal in rem pentru vatamare corporala din culpa.

Vezi si

48 de percheziții în țară într-un dosar de delapidare a 22 de milioane de lei dintr-un fond privat de pensii

Poliția a pus în aplicare, joi, 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate …