Sunday , January 29 2023

Copiii refugiați vor fi înscriși ca audienți la școlile din România și vor figura în cataloage provizorii

Copiii de grădiniță și elevii refugiați din Ucraina vor avea statut de audienți în instituțiile de învățământ românesc și vor fi trecuți în cataloage provizorii, până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe, potrivit unei ordonanțe de urgență, publicată în Monitorul Oficial.

“În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin audient se înțelege elevul școlarizat într-un alt sistem de învățământ din altă țară, care își continuă, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului minor, a elevului major sau a autorității competente, parcursul școlar într-o unitate de învățământ din sistemul de învățământ românesc și este înscris în cataloage provizorii, până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe”, se arată în document.

Conform ordonanței de urgență, minorii din Ucraina înscriși ca audienți pot dobândi “calitatea de elev în România după recunoașterea sau echivalarea de către inspectoratele școlare județene, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, respectiv de către minister a studiilor urmate în străinătate și, după caz, după susținerea examenelor de diferență stabilite în cadrul procedurii de echivalare, în conformitate cu prevederile ordinului ministrului educației”.

Procedura de înscriere a acestor copii în școlile și grădinițele din România va fi stabilită prin ordin al ministrului Educației. Inițial, într-o adresă trimisă săptămâna trecută către inspectoratele școlare, Ministerul Educației anunța că elevii din Ucraina vor fi înscriși la școală la cererea părintelui sau reprezentantului legal, susține Antena 3.

“Elevii ucraineni vor fi înscriși ca audienți la cursurile unităților de învățământ, la cererea părintelui sau reprezentantului legal, respectiv a persoanei desemnate de către DGASPC pentru copiii cetățeni străini ucraineni neînsoțiți.”

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …