Thursday , April 22 2021

Belgia: Accesul la cursuri, interzis la 1 septembrie copiilor reveniti din Romania

Pentru copiii care au fost in vacanta dupa 15 august in Romania, Bulgaria si Spania, scoala nu va incepe de la 1 septembrie, a anuntat virologul belgian Marc van Ranst. Pentru toti ceilalti elevi, scoala va incepe de la 1 septembrie cu anumite precautii si multe exceptii de la regula.

Zonele rosii ale pandemiei decise de guvernul federal sunt, pentru moment, nord-estul si sud-vestul Bulgariei, mai multe judete din Romania printre care Bucuresti-Ilfov, cateva zone din Spania si doua departamente franceze, potrivit rfi.ro.

Virologul Marc Van Ranst, citat de televiziunea flamanda VRT, sustine ca masura li se va aplica si celor care au fost in vacanta in zone considerate sigure la inceput, dar care au devenit nesigure intre timp.

Odata reveniti in Belgia, cei care au fost in vacanta in Romania sunt nevoiti sa faca testul CCOVID-19 si sa se autoizoleze timp de 14 zile.

Prim ministrul Sophie Wilmes a anuntat ca scoala va incepe la 1 septembrie cu asa numitul “cod galben” care permite desfasurarea cursurilor intreaga saptamana, dar introduce diferite masuri de distantare sociala. Una dintre masuri sunt excursiile scolare, care vor fi suspendate.

Guvernul federal acorda insa multa libertate in organizarea anului scolar autoritatilor regionale si locale. Astfel, un primar de sector (comuna) din Bruxelles sau autoritatile unui oras pot decide cum se va desfasura inceperea cursurilor in functie de situatia epidemiologica locala.

Prin urmare, unele scoli pot incepe cursurile la 1 septembrie cu toti elevii, altele vor demara cu doar jumatate din elevi sau cu un program scolar modular si redus.

Se asteapta prin urmare o situatie complexa si potential haotica din punct de vedere academic.

Este mai ales cazul pentru anul terminal din scoala primara si pentru anul al doilea, al patrulea si al saselea din secundara. La finalul acestor ani de studii, elevii belgieni sustin un examen national de obtinere a diferitelor certificate, care in 2021 va fi probabil greu de organizat, daca nu toti elevi au urmat cursurile in acelasi mod.

ziare.com

Vezi si

Doar 27-31% dintre adulții din România, adică 5 milioane de oameni, vor fi vaccinați până la sfârșitul anului 2021 – studiu MedLife

Doar 10-13% din populația României are intenție fermă de a se vaccina în perioada imediat …