Wednesday , February 1 2023

Controlorii de trafic intră în grevă generală marti dimineata. Doua treimi din zboruri, anulate

Vacanţa de Rusalii a românilor care pleacă peste hotare de pe toate aeroporturile din ţară ar putea fi dată peste cap. Controlorii de trafic aerian au anunţat că marți intră în grevă generală pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă curse întârziate sau poate chiar anulate.
greva

Negocierile sindicatului cu conducerea regiei ROMATSA, care are monopolul dirijării traficului aerian din România, au eşuat, luni, după patru ore de negocieri, iar angajaţii vor intra marţi în grevă de la ora 9:00,au declarat reprezentanţii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR).
Angajaţii vor asigura, conform legii, cel puţin 30% din traficul aerian.
„Astăzi este imposibil de spus ce aeronavă va decola sau nu. Decizia se ia de la Eurocontrol”, a precizat Gabriel Tudorache, lider sindical.
Totuși, controlorii de trafic dau speranțe că situația s-ar putea rezolva. „Avem toată bunăvoința de a-i face pe călători să sufere cât mai puțin. Suntem dispuși să căutăm soluții de suspendare a grevei”, a declarat Florin Diaconu, lider sindical ROMATSA.
„Există şanse rezonabile ca greva să fie suspendată mâine. (…) Nu după şase ore, ci după o oră, două ore”, a spus, la rândul său, liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, la ieşirea de la discuţiile de la Ministerul Transporturilor.
Sinidcaliştii au precizat că exista un termen limită pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este luni, şi că există riscul ca Romatsa să intre în faliment.
Luni dimineaţă, înaintea începerii negocierilor, reprezentanţii sindicatului precizau că greva controlorilor de trafic aerian este pentru a salva regia şi că ea nu are legătură cu minivacanţa de Rusalii, nici cu salariile.
„Dacă am fi pus greva pe 5 iunie, era degeaba. Atunci ROMATSA era condamnată la faliment”, au arătat liderii sindicali.
digi24.ro

Vezi si

Inspectorul Pădurii: Numărul interogărilor a crescut însă apelurile la 112 s-au redus la jumătate

Numărul de interogări realizate de cetăţeni în aplicaţia Inspectorul Pădurii a crescut de la 1,3 …