Sunday , May 26 2024

Contrabanda cu țigări a crescut spectaculos în luna ianuarie, cea mai mare din ultimii 2 ani

Contrabanda cu țigări a crescut în luna ianuarie 2023 până la 8,1% din totalul consumului, comparativ cu 6,8% cât era în noiembrie 2022. Potrivit unui comunicat al companiei de cercetare Novel, aceasta este cea mai mare creștere din ultimii doi ani. Cea mai mare creștere a contrabandei se înregistrează în nord-est.

„Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, categoria Duty Free deține cea mai mare pondere în ianuarie 2023, de 40%, aflându-se în creștere cu 1,3 p.p. față de noiembrie 2022. „Cheap Whites” înregistrează o ușoară scădere, cu 0,7 p.p. până la 32,3%. Cota produselor provenite din Moldova scade cu 1,5 p.p. până la 13,1%, iar Ucraina și Serbia se situează la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„Traficul ilicit prejudiciază economia și dezvoltarea comunităților, cu atât mai mult în contextul dificil cu care ne confruntăm în perioada recentă. Fenomenul de contrafacere a devenit extrem de îngrijorător, datele din 2022 arătând că aproape un sfert dintre produsele de pe piața neagră erau contrafăcute, un nivel record al ultimilor 10 ani. Anul acesta a început cu o creștere cu circa 19% a nivelului contrabandei față de nivelul anterior, până la 8,1% din piața totală, și încă o fabrică ilegală găsită în România”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice al Ariei Europa Centrală și de Sud din cadrul BAT.

Conform acesteia, în primele două luni ale anului curent, autoritățile au confiscat deja circa 13 milioane de țigarete de contrabandă, de trei ori mai mult față de perioada similară a anului trecut.

Inspectorul general al Poliției de Frontieră, Victor-Ştefan Ivaşcu, a spus că doar în primele două luni ale acestui an au fost capturate 630.000 de pachete și 10.000 kg tutun. „De asemenea, au fost destructurate cinci grupări de crimă organizată, specializate în contrabandă. Vom continua și în următoarele luni să desfășurăm acțiuni susținute pentru a menține comerțul ilegal cu țigarete la sub 10%”, a spus Victor-Ştefan Ivaşcu.

Directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Aurel Dobre, spune că în 2022 au fost înregistrate 782 de dosare penale vizând contrabanda cu țigări, în care sunt cercetate 1.045 de persoane.

În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creștere cu 13% față de 2020. (Agerpres)

Vezi si

Fetiţă de 8 ani, găsită ucisă la marginea unui sat din Botoșani. Jandarmi și polițiști din Suceava ajută la depistarea autorului

O fetiţă de 8 ani dispărută de vineri seara, după ce a plecat la o …