Thursday , October 6 2022

Consiliile Judeţene au fost excluse din circuitul banilor către primării

Autorităţile locale îşi vor primi din această lună banii direct de la Ministerul Finanţelor, Consiliile Judeţene fiind scoase astfel de pe traseul finanţării comunelor, oraşelor sau municipiilor.
Guvernul a scos astăzi preşedinţii de Consilii Judeţene din joc în relaţia cu primăriile, stabilind un buget minim acordat fiecărui tip de primărie din România în mod direct, prin Ministerul Finanţelor în locul deciziei luate până acum la judeţ.

Ministrul Finatelor, Darius Valcov
Ministrul Finatelor, Darius Valcov
“Toate localităţile au de azi la dispoziţie sumele. Nicio comună nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, niciun oraş nu va primi sub 6 milioane, niciun municipiu mai puţin de 20 de milioane de lei, niciun municipiu reşedinţă de judeţ sub 50 de milioane de lei şi niciun Consiliu Judeţean sub 80 de milioane de lei”, a anunţat la finalul şedinţei de Guvern ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.
Alocările bugetare vor ţine cont în proporţie de 55% de numărul de locuitori, 15% de suprafaţă şi 30% de lungimea drumurilor comunale şi judeţene.
În opinia ministrului Finanţelor, trimiterea sumelor în teritoriu fără intermedierea judeţelor „înseamnă o descentralizare totală”. „Ingerinţa politică a fost redusă la maximum. Nu vor mai fi Consilii Judeţene sau consilieri judeţeni care vor stabili bugetul pentru fiecare comună. Poate nu vor mai exista primării care în 2018 să nu aibă apă-canal şi un sistem educaţional minimal”, s-a arătat optimist ministrul.
Suma defalcată din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale alocată prin hotărârea de Guvern este de 2.239.910.000 de lei.
gandul.info

Vezi si

Napolitane cu salmonella, retrase din toate magazinele Lidl

Lidl anunță că retrage de la vânzare un sortiment de napolitane după ce, în urma …