CONSENS pentru APĂRARE. Acordul politic, semnat la Palatul Cotroceni

reportersite
13 ianuarie 2015, 10:38

iohannis-cotroceniPartidele parlamentare au semnat, astăzi, la Cotroceni, acordul pentru creşterea fondurilor alocate Apărării. România are nevoie de mai multă securitate e mesajul transmis, la unison, de liderii politici, în frunte cu Klaus Iohannis. Bugetul MApN va creşte la cel puţin 2% din PIB din 2017.

Acordul a fost semnat la ora 10:00 de către preşedintele României, Klaus Iohannis, Victor Ponta, Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu, Gabriel Oprea, Daniel Constantin, Kelemen Hunor şi Simona Man.

„Vă mulţumesc pentru că aţi înţeles cu maturitate şi responsabilitate că este nevoie de un acord privind finanţarea Armatei asumat de toate partidele politice parlamentare. Astăzi le arătăm militarilor români că-i respectăm”, a declarat Klaus Iohannis, după semnarea pactului.

Primele consultări ale şefului statului cu partidele parlamentare au avut ca temă bugetul Apărării, prea mic în acest moment pentru a acoperi angajamentele luate de România faţă de NATO. În condiţiile în care toate partidele şi-au dat acordul, semnarea pactului a fost programată pentru astăzi.

Consensul nu este o supriză. Partidele parlamentare şi-au anunţat din start disponibilitatea de a susţine un astfel de acord.

UNPR a propus ca majorarea bugetului Apărării să fie operată din 2016. În plus, liderii UNPR cer organizarea unor dezbateri pblice pe tema legilor” Big Brother”.

Conservatorii au propus un pact naţional pentru agricultură, educaţie şi sănătate, discutarea legii salarizării unice şi un referendum pentru forma de guvernământ a României.

UDMR a ridicat problema finanţării educaţiei şi a sistemului sanitar, în timp ce liderul PP-DD , Dan Diaconescu, a propus formarea unui guvern de uniune naţională.