Sunday , May 16 2021

Consens la Chisinau, pentru formarea unui nou guvern

ghimpu

Liberalii si-au dat acordul pentru formarea unei coalitii de guvernare din care sa faca parte cele trei partide proeuropene intrate in parlamentul Republicii Moldova dupa alegerile legislative din 30 noiembrie, a anuntat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, in urma unei noi runde de negocieri desfasurate marti chiar la Aeroportul din Chisinau, in sala delegatiilor VIP, cu medierea unor oficiali europeni.
“In 2009, ne-am asumat drumul european, acum trebuie sa fim responsabili”, a declarat Mihai Ghimpu (foto), precizand ca, in prezent, “nu sunt altii mai buni decat noi”.
“Asta e realitatea, asta e votul cetatenilor. Parca fiecare dintre noi a zis ‘da’, dar a ramas sa mai discutam (…) Noi, liberalii, suntem pentru aceasta alianta. Astazi am mai facut un compromis. O sa aflati mai tarziu despre ce e vorba”, a spus el.
Liderul PL a mai afirmat ca europenii s-au aratat ingrijorati ca negocierile pentru formarea coalitiei de guvernare dureaza atat de mult timp. Totodata, Ghimpu a mentionat ca oficialii europeni au sustinut ideea privind inaintarea pentru functia de procuror general al Republicii Moldova a unui expert strain.
Presedintele Partidului Liberal Democrat al Republicii Moldova (PLDM), Vlad Filat, a subliniat importanta discutiilor de marti. “Am facut un pas important pentru a intelege mai bine cum stau lucrurile. Continuam sa muncim. Ne-au recomandat (mediatorii europeni – n. red.) sa continuam procesul de integrare europeana.
Nu am discutat despre un guvern minoritar, ci despre formarea coalitiei intre aceste trei partide. Astfel, vom avea tot sprijinul lor daca vom continua procesul de integrare europeana. Maine veti afla rezultatul”, a declarat Vlad Filat.
La randul sau, liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu a refuzat sa spuna daca in timpul consultarilor cu partenerii europeni s-a discutat despre o eventuala coalitie cu Partidul Comunistilor.
“Nu am discutat in detalii formatul de coalitie. Asta ar insemna presiuni, interferente (…) Prezenta oficialilor europeni a fost un semn de interes pentru ceea ce se intampla in Republica Moldova, pentru continuitatea politicilor de integrare europeana. Le-am spus adevarul. Colegii (europeni) nu au venit pentru a ne cere ceva. S-au condus dupa principiul european: ei nu fac imixtiuni in politicile altor tari”, a spus Marian Lupu.
Potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Jurnal TV, oficialii europeni s-ar fi declarat impotriva unei eventuale coalitii de guvernare cu PCRM.
Din delegatia europeana prezenta la Chisinau au facut parte presedintele partidului paneuropean Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), Graham Watson, presedintele Comisiei pentru Politica Externa a Parlamentului European, Elmar Brok, si vicepresedintele Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din PE, Knut Fleckenstein. De asemenea, a fost prezent si seful Delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola.

Vezi si

VIDEO. Bătaie crâncena între români pe aeroportul Luton din Londra. 17 bătăuși au ajuns în arest. Mai multe persoane, în stare gravă la spital

Imaginile postate pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol arata un grup de cetateni romani, aflati in zona …