Sunday , April 11 2021

Congresul PPE de la Bucuresti: Merkel şi Băsescu au avut o întrevedere de 10 minute

Preşedintele Traian Băsescu a sosit, miercuri, la Congresul PPE, care are loc la Parlament, el fiind întâmpinat de preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Merkel şi Băsescu au avut o întrevedere de aproximativ 10 minute la Parlament.
Barroso a sosit la Parlament imediat după preşedintele Traian Băsescu, în jurul orei 17.15.
După 10 minute, a sosit la Parlament şi cancelarul german. Merkel a fost însoţită de consilierul prezindenţial Cristian Diaconescu.
Barroso şi Merkel, care au sosit la Bucureşti miercuri după-amiază, au fost întâmpinaţi, pe rând, la Parlament, de preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Cei doi s-au fotografiat alături de Barroso şi de Merkel.
Anterior, Barroso s-a întâlnit cu premierul Ponta la Palatul Victoria.
Cancelarul german Angela Merkel va avea o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, în marja Congresului PPE de la Palatul Parlamentului, au confirmat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Potrivit surselor menţionate, Merkel se va afla miercuri seară la Bucureşti pentru participarea la Congresul PPE pentru aproximativ patru ore, primind nu mai puţin de nouă solicitări de întrevederi din partea şefilor de guverne PPE prezenţi la reuniune, însă a fost acceptată numai cea cu preşedintele Traian Băsescu şi cu Evghenia Timoşenko, fiica fostului premier ucrainean.
Vizita cancelarului Merkel la Bucureşti va dura atât de puţin având în vedere pregătirile pentru Consiliul European care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles.
Avionul acesteia a sosit pe Aeroportul Henri Coandă în jurul orei 17.00, iar imediat după sosirea acesteia la Palatul Parlamentului este programată întrevederea cu Băsescu.
Merkel va fi întâmpinată la sosirea la Palatul Parlamentului de preşedinţii PDL şi UDMR, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor, precum şi de liderul PPE, Wilfried Martens, iar întrevederea cu Băsescu va avea loc la încheierea susţinerii sesiunii de discursuri.
Preşedintele Traian Băsescu va susţine discursul său în jurul orei 19.00. Băsescu şi Merkel vor participa şi la dineul şefilor de state şi de guverne, care va avea loc la Palatul Parlamentului după ora 19.30.
Decolarea avionului lui Merkel de la Aeroportul Henri Coandă este programată în jurul orei 21.00.
Şeful statului a sosit la Parlament în jurul orei 17.10.
El a dat mâna cu Vasile Blaga şi cu Kelemen Hunor.
Cei trei au făcut o fotografie de protocol.
Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, preşedintele participă, în calitate de invitat la Congresul Partidului Popular European de la Bucureşti.
“Familia noastră este cea a reformei, a creşterii economice şi a responsabilităţii. Noi am fost întotdeauna motorul integrării europene”, a afirmat Daul.
El a adăugat că, spre deosebire de cea a PPE, soluţia propusă de socialiştii europeni de mai bine de 30 de ani este cea a îndatorării pentru a susţine creşterea economică. “Stânga se încăpăţânează să creadă că vom reveni la creşterea economică îndatorând generaţiile viitoare. Ei apără această opţiune de mai bine de 30 de ani, fără succes”, a spus Daul.
Liderul PPE a mai arătat că UE are nevoie de plusvaloarea adusă de politicile comune europene în agricultură, dezvoltare regională, transporturi, energie şi cercetare şi inovare, iar dictonul PPE “Europa are nevoie de mai multă Europă’ nu e doar un slogan de campanie.
Liderul europarlamentarilor populari a mai arătat că reuniunea desfăşurată miercuri şi joi la Bucureşti este importantă pentru viitorul PPE în următorii ani, având în vedere că se va stabili manifestul politic şi se va discuta despre alegerile europarlamentare din 2014, precum şi despre candidatul popular pentru preşedinţia Comisiei Europene.
“După aprecierile mele, alegerile din acest an vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani. Criza economică nu a trecut şi, după toate previziunile credibile, mai avem mult de lucru, nu de aşteptat, de lucru, până când putem afirma că intrăm pe un trend de creştere economică sustenabilă. Pe acest fond de criză economică şi în ţara noastră se dezvoltă o altă criză – criza morală, criza valorilor fundamentale. Sau putem spune invers, pe criza valorilor fundamentale, criza economică se agravează. Societatea noastră dă semene de oboseală, apar tendinţe politice care ne îngrijorează. Populismul şi extremismul de toate felurile parcă se dezvoltă mult mai rapid decât în perioade clame”, a afirmat liderul UDMR.
El a arătat că guvernarea trecută, a PDL şi UDMR, a fost “responsabilă” şi a reuşit să menţină echilibrul bugetar, iniţiind şi reforme substanţiale în domenii ca sănătatea, educaţia, legislaţia muncii şi asigurările sociale.
“Cum bine ştiţi, nu a fost ideea noastră, nici a domnului Blaga, nici a mea, să intrăm în campanie electorală din opoziţie, să părăsim guvernarea (…) Am cerut sacrificii de la oameni, iar acest lucru ne-a costat, dar am luat toate deciziile grele cu răspunderea maximă faţă de oameni, faţă de cetăţeni”, a spus Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, după alegerile din 9 decembrie România trebuie să facă “o reformă constituţională substanţială”, care să clarifice relaţiile dintre instituţiile fundamentale ale statului, dar şi să facă reforma Parlamentului, a administraţiei şi a regiunilor de dezvoltare economică.
“Trebuie să ne gândim foarte repede, în 2013, la o reformă a regiunilor de dezvoltare economică, fiindcă forma actuală nu ne va ajuta în perioada 2014-2020 să avem o absorbţie mai bună a fondurilor europene. Şi, sigur, această reformă a regiunilor de dezvoltare economică trebuie urmată de o reformă administrativă”, a susţinut el.
Kelemen şi-a mai declarat satisfacţia că Congresul PPE va aproba, în documentele sale, şi un capitol referitor la drepturile minorităţilor naţionale, arătând că în România trebuie făcut şi în acest sens un pas înainte în anii următori.
“În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale, sunt convins că prin dialog şi empatie putem continua drumul pe care de 23 de ani noi mergem. E adevărat că ritmul lasă de dorit, lasă mult de dorit, şi de aceea ne bucură faptul că PPE, la Congresul din 17-18 octombrie, va aproba şi un capitol care vorbeşte despre drepturile minorităţilor naţionale din UE. Sunt convins că şi în acest domeniu anii care urmează trebuie să însemne un pas înainte”, a mai afirmat liderul UDMR. (Mediafax)

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 pe scara Richter a avut loc vineri seara, în …