Tuesday , April 16 2024

Conducerea PNL, întâlnire cu reprezentanţi ai ambasadelor străine în România

gorghiu-blaga

Conducerea PNL a avut marți, o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai ambasadelor străine prezente în România, se arată într-un comunicat al liberalilor.
Potrivit sursei citate, întrevederea s-a axat exclusiv pe două teme de discuție: propunerea legislativă a PNL privind introducerea votului prin corespondență și un schimb de opinii în legătură cu legi electorale similare în alte țări.
“PNL a făcut o prezentare a variantei de lege privind votul prin corespondență depusă în Parlamentul României și a principalului motiv care a stat la baza acestui demers: asigurarea dreptului deplin la vot al tuturor cetățenilor români.
De asemenea, s-a discutat despre legi similare existente în țări cu o democrație consolidată, unde milioane de cetățeni reușesc să voteze chiar dacă sunt departe de țara lor natală.
În urma întrevederii de astăzi s-au stabilit mecanisme de consultare periodică între PNL și reprezentanții diplomatici acreditați la București în vederea îmbunătățirii legislației electorale.
Partidul Național Liberal își dorește o corectă informare a tuturor asupra intenției introducerii votului prin corespondență. Este inadmisibil să se mai repete situații precum cele create la alegerile prezidențiale din 2014, când zeci de mii de români au stat la cozile umilinței pentru a-și exercita dreptul fundamental la vot”, se precizează în comunicatul PNL.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat că discuția a avut “un pronunțat caracter tehnic” pe proiectul de lege privind votul prin corespondență.
“Discuțiile au avut un pronunțat caracter tehnic, au fost legate de proiectul nostru de lege privind reglementarea votului prin corespondență. Am stabilit împreună un mecanism de consultare reciprocă în legătură cu îmbunătățirea cadrului legislativ în România legat de votul prin corespondență. Am încercat să beneficiem de pe urma prezenței lor și a experiențelor similare și a legislației similare din țările europene”, a explicat purtătorul de cuvânt al PNL.
La întâlnirea cu ambasadorii străini au participat copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga, prim-vicepreședinții Cătălin Predoiu și Mihai-Răzvan Ungureanu, vicepreședintele Mihai Voicu și purtătorul de cuvânt Ionuț Stroe.
Potrivit lui Stroe, de partea cealaltă au participat reprezentanți de la 12 state. “E vorba de state care au populație românească pe teritoriul lor. Sunt state în care, din păcate, românii au întâmpinat mari dificultăți în a-și exercita acest drept de vot în toamna anului 2014, state care au semnalat și ele la vremea respectivă dificultățile pe care cetățenii români le au în legătură cu votul. Nu este bine să facem diferențe, credeți-mă, pentru a nu a face niciun fel de diferențiere sau discriminare între țările care nu au venit”, a spus Stroe.
Purtătorul de cuvânt al PNL a adăugat că întâlnirea “nu are nicio legătură cu contextul politic tensionat din România”.
romaniatv.net
 
 

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …