Thursday , March 28 2024

Concluzii după alegerile anticipate din Republica Moldova

În ultimii 20 de ani în Republica Moldova electoratul a fost împărțit în cote egale între adepții orientării țării către est sau către vest, diferența dată de alegeri fiind de 2-3% în favoarea uneia sau alteia dintre părți.

Alegerea Maiei Sandu ca președinte cu un scor zdrobitor și rezultatele anticipatelor în care partidul prezidențial PAS a obinut majoritatea în Parlament demonstrează  o revoluție la nivelul electoratului moldovean în sensul opțiunii clare către integrarea europeană. Rezultatele votului din Chișinău arată că aproximativ 10% din electoratul urban rusofon a votat PAS și deci susțin calea europeană a țării.

  • PAS a reușit să atragă fostul electorat al Partidului Democrat, pro european, dar suveranist și statalist, campania PAS fiind foarte atentă la eliminarea oricărei trimiteri la o apropiere excesivă de România (în pliantele de campanie PAS în cele 10 puncte nu exista nici o trimitere la România); Maia Sandu beneficiază de susținerea puternică a Germaniei
  • PNL împreună cu Klaus Iohannis au pariat pe un om politic expirat -Andrei Năstase care este la al doilea eșec electoral major
  • Partidele cu agendă unionistă AUR și PUN au luat scoruri minuscule, semn că discursul unionist nu are deloc priză în R. Moldova (în România foarte mulți analiști profețeau de câțiva ani creșterea amețitoare a segmentului unionist în RM); în acest moment este o certitudine că campania stridentă și provocatoare a AUR în RM a avut intenția de a speria și mobiliza electoratul rusofon la vot
  • Socialiștii și comuniștii au fost părăsiți de un segment mare din electoratul urban rusofon din cauza celor doi lideri expirați –Igor Dodon și Vladimir Voronin; de urmărit evoluția politică și administrativă a primarului Chișinăului Ion Ceban, fost socialist, care s-a implicat minimal în campanie și este foarte prezent în ultima perioadă în România unde încheie pe bandă rulantă parteneriate administrative cu autorități publice locale.
  • Cel de-al treilea partid intrat în Parlament este condus de Ilan Şor, fostul primar de Orhei, care are dublă cetățenie moldovenească și israelieană și se află refugiat în Israel în urma unei condamnări penale în scandalul dispariției unui miliard de dolari din băncile moldovenești
  • în Parlamentul R. Moldova vor fi prezente trei partide care beneficiază de sprijinul a trei țări pu­ternice: Germania, Federația Rusă și Israel.
  • Nu este încă clar pe cine mizează România în politica moldovenească. În ultimii 20 de ani autoritățile române au pariat prost pe lideri politici de slabă calitate. (Dr. Adrian BOTEZATU – politolog)

Vezi si

Horia Constantinescu a demisionat din funcţia de preşedinte ANPC pentru a candida la Primăria Constanţa

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit …