Friday , March 29 2024

Comisia juridica recomandă ridicarea imunității lui Gabriel Oprea

oprea

Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Gabriel Oprea, cu nouă voturi “pentru”, un vot “împotrivă” și o abținere. Deputații juriști nu au ținut cont de cererea fostului ministru de Interne privind o amânare a întocmirii raportului, care are caracter consultativ, decizia finală urmând să fie luată, miercuri, de plenul Senatului care se reunește la 10:30.
Amânarea a fost formulată în contextul în care Oprea a contestat ancheta DNA şi a cerut, printr-un memoriu, declinarea cauzei către Parchetul General. Adică tocmai instituţia condusă de Tiberiu Niţu, cel care a beneficiat, de asemenea, de coloană oficială prin bunăvoinţa lui Gabriel Oprea. În cadrul ședinței, care s-a desfășurat în spatele ușilor închise, Oprea a declarat că nu se consideră vinovat de nimic și că s-a aflat doar ‘la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit’. De asemenea, Oprea a ținut să precizeze că s-a prezentat în fața comisiei ‘din respect’ pentru activitatea membrilor ei. La ieșire, fostul ministru de Interne a precizat, pentru jurnaliști, că înțelege foarte bine ‘jocurile de putere’ și ‘momentul politic’ în care se află, punctând faptul că și miniștrii de Interne, anteriori, au beneficiat de coloane oficiale și că nu a cerut nimic în plus față de ei.
După terminarea ședinței, Oprea a declarat pentru jurnaliști că nu a solicitat nimic în plus, când era în fruntea MAI, față de predecesorii săi, în ceee ce privește folosirea coloanelor oficiale, și că a respectat întotdeauna legea. Oprea a menționat că este om politic și că înțelege ‘jocurile de putere’.
“Cer să merg la Parchet ca să aflăm adevărul. Am spus (n.r – în fața Comisiei) faptul că, în momentul în care am fost numit ministru de Interne, era un mecanism care era deja format, un plan de măsuri. Nu am cerut nimic în plus, mă refer la coloane, față de ceilalți miniștri de Interne (…) Sunt un om care, în toate funcțiile, am respectat legea. Înțeleg, sunt și om politic. Înțeleg foarte bine jocurile de putere. Întotdeuna am respectat legea. Referitor la protocolul semnat între cele două instituții, Parchetul General și mai sunt zeci de protocoale de-a lungul anilor între mai multe instituții, semnate de titularii lor, repet, zeci de protocoale care, conform legii, au nivel de instrucțiuni, deci sunt legale. Sunt un om care am ajutat justiția și un om care nu mi-e frică și de nimic. Cine nu muncește poate mai și greșește”, a spus Oprea.
Întrebat cine dorește să îl înlăture de pe scena politică, Oprea a răspuns: “Nu aș vrea să fac speculații (…) Este rolul vostru ca jurnaliști să aflați”.
“Vrea doar să vă spun că nu am cerut nimic în plus față de ceilalți miniștri. Vă rog să cereți documente. Nu am avut o relație extraordinară cu presa, fiind militar. Am ajutat mult justiția. Vreau să vă spun, ca om politic înțeleg perfect momentul în care mă aflu și tot ce înseamnă momentul acesta politic și am căutat să îmi fac datoria”, a mai spus Oprea.
Pe de altă parte, fostul ministru de Interne a precizat că mâine va solicita în plenul Senatului să se voteze pentru ridicarea imunității sale.
“Colegii mei au dreptul să voteze conform Constituției”, a afirmat Oprea.
Întrebat de ce avocata sa a cerut o amânare, Oprea a spus că și-a făcut datoria: “E rolul avocatului să ceară o amânare”.
 

Vezi si

O dronă militară ar fi căzut azi-noapte în Insula Mare a Brăilei

O operațiune de căutare a Armatei Române are loc într-o zonă din Insula Mare a …