Tuesday , May 11 2021

Comisia Iordache: Presedintele poate refuza o singura data, motivat, numirea procurorilor de rang inalt

Comisia Iordache continua sa taie parghiile presedintelui, inainte ca Legile Justitiei sa ajunga la votul final in Senat.
iohannis

Comisia parlamentara speciala pentru modificarea Legilor Justitiei a adoptat, luni, un amendament la legea privind statutul magistratilor care prevede ca presedintele Romaniei poate refuza, motivat, o singura data numirea sefilor Parchetului General, DNA si DIICOT.
Amendamentul a fost propus de senatorul Serban Nicolae la Legea 303/2004, informeaza Mediafax.
Potrivit amendamentului adoptat la propunerea PSD si ALDE, “Presedintele Romaniei poate refuza, motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere prevazute la alin 1) (sefii de parchete, n.red.) aducand la cunostinta publicului motivele refuzului”.
Pana acum, presedintele tarii nu era limitat la un singur refuz.
Potrivit textului aflat in vigoare in acest moment, “Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului”.
Comisia Iordache a adoptat luni mai multe amendamente de modificare a Legilor Justitiei.
Unul dintre acestea prevede ca magistratii stagiari nu mai au dreptul sa dispuna masuri privative sau restrictive de libertate.
Un alt amendament adoptat de comisie la legea 304/2004 a statutului magistratilor stabileste ca “solutiile adoptate de un procuror sa poata fi infirmate de procurorul ierarhic superior, daca acesta le apreciaza ca fiind nelegale sau netemeinice”.
Comisia Iordache a decis totodata ca hotararile sectiilor pot fi atacate cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare fara parcurgerea procedurii prealabile.
Comisia speciala parlamentara pentru Legile Justitiei discuta azi amendamentele depuse la cele trei legi ale justitiei in Senat, dupa ce acestea au fost adoptate in Camera Deputatilor.
Sedinta a inceput cu Legea 303 – Statutul judecatorilor si procurorilor. Urmeaza ca aceasta lege sa intre la vot final in plenul Senatului, cel mai probabil miercuri.
ziare.com

Vezi si

Liber la pelerinaje religioase. Competiții sportive, concerte și spectacole-pilot pentru cei vaccinați, care au avut Covid sau au test negativ – noile relaxări adoptate de Guvern 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că Guvernul a adoptat luni …