Comisia Europeană: Referendumul din Catalonia este ilegal

reportersite
02 octombrie 2017, 15:39

calalonia3Comisia Europeană a confirmat că referendumul pentru independența Cataloniei este ilegal, sub legea spaniolă, și a descris votul, marcat de incidentele violente dintre poliție și votanți, drept „o chestiune internă” a Spaniei, în care nu va interveni, relatează The Wall Street Journal.

„Dacă un referendum ar fi organizat ținând cont de prevederile Constituției Spaniei, ar însemna că acel teritoriu care își proclamă independența se va afla în afara Uniunii Europene. Dincolo de aspectul pur legal al acestei chestiuni, Comisia consideră că este timpul pentru unitate și stabilitate, nu pentru diviziune și fragmentare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, care face un apel la dialog calm între cele două părți.

Referendumul din Catalonia nu are o bază legală, după ce Curtea Constituțională sesizată de guvernul spaniol de la Madrid a decretat că Spania nu poate fi divizată și a declarat ilegală orice formă de consultare a populației pe tema ruperii Cataloniei de Spania.

„Violența nu poate fi un instrument politic. Avem încredere că prim-ministrul Mariano Rajoy va reuși să gestioneze corect acest proces dificil, respectând Constituția Spaniolă și drepturile fundamentale ale cetățenilor”, se mai arată în comunicat.

O Catalonie independentă va trebui să depună cerere de aderare la Uniunea Europeană, a afimat în urmă cu două săptămâni preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, adăugând că aceeaşi politică se aplică oricărui stat nou, relatează Reuters.

“Dacă va fi un vot ‘da’ în favoarea independenţei catalane, atunci vom respecta această opinie. Dar Catalonia nu va putea fi un stat membru UE a doua zi după un astfel de vot”, a spus Juncker într-un interviu pe YouTube.

Asemenea predecesorului său, Jose Manuel Barroso, Juncker a declarat că orice stat indepedent nou trebuie să urmeze aceleaşi proceduri de aderare la UE ca toţi aspiranţii, amintind de cazul Scoţiei şi, în glumă, al ţării sale natale Luxemburg.

“Dacă nordul Luxemburgului s-ar separa de sud, s-ar aplica aceleaşi reguli”, a explicat el.

Negocierile pentru aderarea la UE sunt un proces îndelungat, ce presupune respectarea tuturor standardelor şi normelor UE şi obţinerea aprobării tuturor statelor membre. Acest lucru înseamnă că Spania ar putea bloca aderarea Cataloniei, dacă ar vrea.

Croaţia a fost ultima ţară care a aderat la UE, în 2013, după ce şi-a depus candidatura în 2003.