Sunday , September 25 2022

Comisia Europeană propune liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova

vize R. Moldova

Comisia Europeană a propus miercuri liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii din R. Moldova deținători ai unui pașaport biometric care călătoresc în spațiul Schengen, informează un comunicat dat publicității la Bruxelles.
“Sunt foarte încântată să propun liberalizarea vizelor pentru cetățenii moldoveni care dețin un pașaport biometric. Vreau să felicit autoritățile din Moldova pentru eforturile lor de a implementa reforme-cheie și importantele lor realizări’, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.
La rândul său, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule, și-a exprimat satisfacția că CE a putut face propunerea în ajunul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde R. Moldova ar urma să parafeze acordurile de asociere și de liber schimb. ‘Acestea sunt borne semnificative pe drumul Moldovei spre o mai strânsă asociere politică și integrare economică cu Europa și unele care vor aduce beneficii tangibile pentru cetățenii moldoveni’, a afirmat comisarul Fule.
CE a prezentat raportul privind îndeplinirea de către R. Moldova a tuturor condiționalităților din Planul de acțiune pentru liberalizarea vizelor la 15 noiembrie, în ziua în care președintele Jose Manuel Barroso a avut o întâlnire trilaterală cu premierul român Victor Ponta și premierul R. Moldova, Iurie Leancă. Cu acel prilej, executivul comunitar informa că va veni cu o propunere în privința liberalizării vizelor imediat după summitul PaE de la Vilnius.
Conform comunicatului dat publicității miercuri, propunerea vine în urma implementării cu succes a tuturor condiționalităților din Planul de acțiune pentru liberalizarea vizelor de către Republica Moldova.
Propunerea va fi discutată acum de Parlamentul European și de Consiliu, Comisia afirmând că ar considera ‘binevenit’ un acord înainte de finalul actualei legislaturi a PE.
Numărul aplicanților pentru vize Schengen pe termen scurt din R. Moldova a rămas stabil în ultimii trei ani, oscilând între 50.000 și 55.000, notează executivul comunitar. În același timp, rata de refuz a solicitărilor de vize a scăzut de la 11,4% în 2010, la 6,5% în 2012. (Agerpres)

Vezi si

Iohannis: Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că deocamdată România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea …