Saturday , June 22 2024

Comisia Europeană NU prelungește interdicția privind importurile de cereale ucrainene în 5 țări, inclusiv România

Comisia Europeană a anunțat vineri că nu va prelungi interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE, care expiră vineri, transmite Reuters, citată de Mediafax.

„Datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023 au dispărut denaturările pieței în cele 5 state membre care se învecinează cu Ucraina”, a transmis CE într-un comunicat.

Comisia Europeană a fost de acord ca măsurile să nu fie prelungite, în timp ce Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale în termen de 30 de zile pentru a evita o supraofertă.

Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor încărcături pentru export în altă parte.

Fermierii din cele cinci țări s-au plâns în repetate rânduri de o supraofertă de produse care le afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment.

Aceste țări au făcut presiuni pentru o prelungire a interdicției, care expiră în 15 septembrie.

Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovacia și România au declarat anterior că ar putea prelungi restricțiile în mod unilateral, în timp ce Bulgaria a votat joi pentru eliminarea restricțiilor.

Peste 60% din fluxurile alternative trec prin România, în principal prin Delta Dunării, iar fermierii români au amenințat că vor intra în grevă dacă interdicția nu va fi prelungită. (Mediafax)

Vezi si

Măsuri pentru fluidizarea traficului și puncte de prim ajutor deschise în principalele vămi în perioada Rusaliilor

Poliția de frontieră a anunțat vineri că a luat măsuri pentru fluidizarea traficului în perioada …