Comisia Europeană, despre numirile procurorilor: Procedura recomandată NU a fost respectată

reportersite
10 aprilie 2013, 23:18

mark grayComisia Europeană atrage atenţia pentru prima oară, în mod public, asupra faptului că procedura recomandată pentru numirile procurorilor în România nu a fost respectată, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană (CE) nu poate impune o procedură de numire a procurorului general şi a procurorului şef al DNA şi ţine de autorităţile române să-şi asume responsabilităţile ce le revin în această chestiune, a declarat miercuri Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat devansarea calendarului din procesul de avizare a propunerilor ministrului interimar al justiţiei, Victor Ponta.

‘CE nu poate impune o procedură. Ne-am exprimat poziţia foarte clar, nu a fost urmată, asta este clar, acum ne concentrăm asupra viitorului. Vom face evaluarea noastră normală, aşa cum facem de obicei, dar nu CE poate schimba procedura. Autorităţile române trebuie să decidă cum merg mai departe’, a afirmat Mark Gray.

Potrivit oficialului european, ‘CSM are un rol clar în procesul nominalizării procurorilor şefi şi CE crede că CSM-ului trebuie să i se dea posibilitatea să-şi exercite responsabilitatea care îi revine’.

În ceea ce priveşte calendarul, trebuie să se găsească un echilibru. CSM a urmat aceeaşi abordare ca în noiembrie. Pe de o parte, trebuie să existe o situaţie în care deciziile nu sunt întârziate inutil, dar, în acelaşi timp, toţi actorii din proces au nevoie de timp pentru a-şi face treaba’, a spus Mark Gray.

El a adăugat că executivul comunitar nu va comenta numele propuse şi că se concentrează pe paşii următori. ‘Procesul este unde este. Nu ne concentrăm asupra trecutului. Ne-am prezentat vederile foarte clar săptămâna trecută, iar acum ne concentrăm asupra faptului că procesul trebuie să meargă înainte, asigurându-ne că CSM are posibilitatea să-şi exercite responsabilităţile’, a afirmat Mark Gray. El a mai precizat că, în cele din urmă, CE va face o evaluare în cadrul MCV ‘dar nu ţine de CE să rescrie istoria; în cele din urmă, autorităţile române trebuie să-şi asume responsabilităţile care le revin’.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, miercuri, cu unanimitate de voturi, modificarea calendarului de desfăşurare a activităţilor prevăzute în procedura de avizare a propunerilor ministrului justiţiei pentru funcţiile de conducere la PÎCCJ, DNA ŞI DIICOT, urmând ca avizele să fie transmise MJ pe 10 mai.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Propunerile au fost avansate de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Anterior, premierul declara, la finalul discuţiei cu membrii secţiei de procurori ai CSM, că concluzia la care s-a ajuns în urma acestei discuţii că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei, procedură recomandată de Comisia Europeană.

El a precizat că a propus Consiliului o procedură directă, în care ca ministru interimar să formuleze propuneri, candidaţii să fie audiaţi la CSM, iar preşedintele să numească, dar secţia de procurori a CSM a avut o altă opţiune, pe care nu poate decât să o respecte.

Ambasada SUA şi cea a Marii Britanii au salutat propunerile formulate de Victor Ponta, subliniind că posturile vacante de la Parchete trebuie ocupate.