Thursday , July 18 2024

Comisia de la Venetia desfiinteaza modificarile Codurilor Penale: Submineaza independenta justitiei

Comisia de la Venetia a publicat, vineri, un punct de vedere transant, care desfiinteaza modificarile pe care PSD-ALDE le-a adus legislatiei penale si prin care, spune forul european, este afectata independenta magistratilor.
tudorel toader


Experții Comisiei de la Veneția recomandă și modificarea Constituției, astfel încât să asigure un echilibru între puterile președintelui, ale CSM și ale ministrului Justiției.
Ministrul Justiției nu ar trebui să aibă mai multă putere în această procedură decât șeful statului sau al CSM, mai observă Comisia de la Veneția.
Comisia de la Veneția a dat astăzi o opinie preliminară asupra amendamentelor aduse celor trei legi ale Justiției privind organizarea judiciară, concluzionând că modificările „cel mai probabil vor submina independența procurorilor și judecătorilor români și încrederea publicului în justiție”.
Documentul poate fi consultat aici
„Aceste modificări includ amendamentele care pot afecta independența procurorilor, precum noul sistem de numire și revocare a procurorilor-ședi, rolul ministrului Justiției și apariția controlului ierarhic. Limitarea libertății de exprimare a magistraților ridică și ea îngrijorări, la fel și noua secție pentru investigarea magistraților, dar și noua organizare care slăbește rolul CSM, ca garant al independenței sistemului judiciar”, arată Comisia de la Veneția.
„Deși unele îmbunătățiri au fost aduse în urma criticilor și deciziilor date de Curtea Constituțională, este dificil să nu vedem pericolul pe care aceste instrumente l-ar avea în a pune presiune pe judecători și procurori și, în cele din urmă, a submina independența sistemului de justiției, a submina calitatea și eficiența sa, ceea ce va avea efecte negative asupra luptei împotriva corupției”, adaugă Comisia de la Veneția.
Recomandările Comisiei de la Veneția pentru autoritățile române:
– Reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt pentru a fi asigurate condițiile necesare unei proceduri neutre de numire sau demitere, prin menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM, cu scopul de a echilibra influența ministrului Justiției
– Eliminarea sau redefinirea condițiilor în care procurorii de rang înalt respinge drept netemeinice soluțiile date de procurorii care fac dosare
– Eliminarea restricției privind libertatea de exprimare a procurorilor și judecătorilor
– Completarea condițiilor privind răspunderea magistraților prin afirmarea explicită a faptului că, în absența relei credințe și a neglijenței intenționate, magistrații nu sunt răspunzători pentru o decizie care poate fi întoarsă de o altă instanță.
– Abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraților. Reamintim că propunerea PSD ar duce la depopularea masivă a instanțelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte și Curțile de Apel
– Reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit
– Reexaminarea prevederilor privind numirea și revocarea membrilor CSM
digi24.ro

Vezi si

Rezultatele analizelor toxicologice ale șoferilor vor fi încărcate pe o platformă informatică

Guvernul a adoptat în ședința de joi normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind …

One comment

  1. De fiecare data trebuie sa intervina cineva din afara pentru a pune lucrurile la punct,coruptii si mafia psd-alde nu se lasa ! …vor sa ne ia si sufletele! O data ce s-au vazut la putere nu mai tin cont de nimic ! Puteti demonstra,puteti urla ,noi suntem poporul si suntem in situatia de a ne salva coruptii de puscarie,iar banii furati sa ramana prin Brazilia si Coasta Ricai…pacat ca si liberalii sunt cam la fel…iar un alt partid curat nu prea se vede !
    Hai Ciolos !!!