Friday , March 29 2024

Comisia de la Veneţia: Confiscarea AVERII ILICITE ar trebui PERMISĂ de către Constituţie

thomas markert

Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneţia, a declarat că recomandarea instituţiei sale este de ştergere din Constituţie a articolului referitor la garantarea proprietăţii private şi prezumţia caracterului licit al dobândirii averii, adăugând în acest context că i se pare justificabilă confiscarea maşinii în cazurile extreme de şoferi vitezomani.
“Recomandarea noastră este ca în privinţa articolului privind garantarea dreptului la proprietate să fie cel puţin ştearsă această propoziţie (care garantează dreptul la proprietate privată şi afirmă că se prezumă caracterul licit al dobândirii averii – n.r.)”, a spus Markert, citat de agenţia Mediafax.
Markert a dat şi exemplul din Bulgaria, unde Comisia de la Veneţia a avizat procedura specială de confiscare a proprietăţilor acelora care nu au putut justifica averea şi neconformitatea acesteia cu venitul declarat.
Astfel, renunţarea la prezumţia caracterului licit al dobândirii averii ar permite instituirea pe cale legală a unei proceduri de confiscare a a averilor dobândite în urma săvârşirii unor infracţiuni sau a celor nejustificate în raport cu veniturile obţinute de către proprietarul respectivei averi, fără ca o asemenea lege să poată fi declarată ca neconstituţională.
Renunţarea la prezumţia caracterului licit al averii a fost stipulată şi în proiectul de Constituţie propus de către preşedintele Băsescu şi guvernul Boc în 2011, premierul de atunci arătând că actuala legislaţie permite doar confiscarea averii dobândite în urma ultimei infracţiuni săvârşite şi probate în instanţă. Guvernul Boc susţinea posibilitatea confiscării extinse în cazul averilor dobândite în urma unor infracţiuni precum corupţie, crimă organizată şi trafic de droguri.
De asemenea, întrebat despre opinia premierului Victor Ponta privind posibilitatea confiscării maşinilor şoferilor vitezomani care sunt surprinşi circulând cu peste 200 kilometri la oră, Markert a răspuns că, în cazurile extreme, o astfel de măsură este justificabilă, deşi în ţările europene nu există o practică a confiscării maşinilor pentru încălcările Codului Rutier.
“Cred că în alte ţări este posibil să fie confiscat instrumentul unei infracţiuni, dar de obicei nu este confiscată maşina unui şofer care încalcă Codul rutier, deoarece astfel de încălcări sunt foarte frecvente. Dar în acest caz extrem mie mi se pare justificabilă (confiscarea n.r.), nu cred că ar fi o problemă din punctul de vedere al standardelor europene”, a afirmat Markert.
Citeşte şi Comisia de la Veneţia: Propunerile Forumului Constituţional să fie luate în serios de Parlament
El a arătat că nu e nicio problemă de drept privind ridicarea temporară a maşinii unui vitezoman de către poliţişti, însă este un subiect de dezbatere dacă în ultimă instanţă judecătorul poate hotărî confiscarea maşinii.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la dezbaterea organizată de Forumul constituţional, că este dispus să fie luat de guler şi “dat afară din biroul de premier” pentru ideea de a se facilita printr-o prevedere constituţională confiscarea maşinilor provenite din infracţiuni.
Ponta a abordat problema drepturilor de proprietate, care ar putea fi modificare la revizuirea Constituţiei.
“Cred că trebuie să avem acele modernizări, upgradări, ale abordării unor drepturi fundamentale, cum e dreptul de proprietate. Da, eu de exemplu susţin, poate o să fiţi uimiţi, că ideea sechestrării şi confiscării bunurilor provenite din infracţiuni este ceva necesar. Am văzut ieri câtă agitaţie a provocat o simplă afirmaţie a mea că am putea introduce, după o modificare constituţională, ca sancţiuni confiscarea unor bunuri folosite la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni”, a spus Ponta.
rtv.net

Vezi si

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale până în primăvara anului viitor

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale. Guvernul a prelungit …