Monday , January 17 2022

Comisia de control al SRI: Ancheta internă continuă după dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă

hellvig

Comisia parlamentară de control al Serviciului Român de Informaţii a decis ca ancheta în cazul lui Florian Coldea să continue. Ședința a început puţin după ora 11.00 şi a durat aproximativ şapte ore, la Palatul Parlamentului, iar Hellvig a trebuit să răspundă în faţa parlamentarilor în legătură cu scandalul în care a fost implicat generalul Coldea.
Preşedintele comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat miercuri că diretcorul SRI, Eduard Hellvig, le-a prezentat parlamentarilor două rapoarte – unul despre Florian Coldea şi unul despre generalul de brigadă Elena Istode, precizând că ”ancheta internă nu este închisă”.
Audierea lui Hellvig a durat mai mult de şapte ore.
”Ancheta internă nu este închisă”, a subliniat Ţuţuianu (PSD), care a adăugat că şi membrii Comisiei de control au decis să nu închidă discuţia.
De asemenea, şeful SRI “a dispus elaborarea unui cod deontologic care să clarifice până unde poate merge un ofițer de informații, un ofițer al SRI, în relații cu terțe persoane”, a spus Țuțuianu, întrebat dacă s-au lămurit ipostazele în care au apărut în mass-media informații despre concediile în care au fost, alături de alte persoane, fostul prim-adjunct Florian Coldea și generalul Elena Istode.
Potrivit lui Țuțuianu, din datele puse la dispoziție rezultă că Elena Istode a fost prezentă împreună cu familia Rizea în concedii la Monaco și la Nisa, iar o parte importantă din cheltuieli a fost suportată de aceasta. Generalul Elena Istode a raportat aceste concedii conducerii SRI.
De asemenea, a spus Țuțuianu, s-a confirmat și faptul că generalul Florian Coldea a fost în concedii alături de fostul deputat Sebastian Ghiță în Insulele Seychelles, la Toscana, în Italia, iar soția lui Coldea a fost la Paris, la Disneyland. Pentru aceste situații au fost prezentate documente justificative cu privire la suportarea de către soții Coldea a cheltuielilor.
“Este confirmat că au fost prezenţi în insulele Seychelles, este confirmată prezenţa lor în Toscana şi prezenţa doamnei Coldea cu doamna Ghiţă la Paris. Au prezentat documente justificative cu privire la cheltuielile ocazionate de aceste deplasări”, a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu, la finele audierii în comisie a directorului SRI.
Potrivit președintelui Comisiei parlamentare de control, în ceea ce privește ambele rapoarte, chiar dacă nu este o încălcare a legii, există însă o problemă de raportare deontologică din partea celor doi ofițeri de informații, respectiv Florian Coldea și Elena Istode.
Alte teme de discuţie au fost situaţia internaţională, terorismul şi bugetul pe anul 2017 al SRI.

Vezi si

Cutremur de 4,5 în România, produs duminică după-amiază. Este al treilea în ultimele 24 de ore

Un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter a avut loc în România duminică, 16 …