Wednesday , November 30 2022

Comisia de control: Acuzatiile la adresa SRI sunt nefondate

coldea1

După şedinţa-maraton, concluzia Comisiei de Control al SRI a fost că “acuzaţiile la adresa SRI sunt nefondate”.
Deputatul Georgian Pop, preşedintele comisiei, a precizat că membrii comisiei au adresat întrebări punctuale lui Florian Coldea, iar răspunsurile „s-au bazat pe documente-suport”.
“Orice magistrat poate verifica dacă noi ne-am făcut treaba bine, sunt documente strict secrete, dar sunt documente oficiale ale statului român”, a spus Pop.
Pop a arătat că întâlnirile care au avut loc între Elena Udrea, George Maior şi Florian Coldea, la sediul SRI, „au fost făcute strict în baza procedurilor de acces în SRI: “De-a lungul timpului, este o practică a oricărui serviciu ca înalţi demnitari, diplomaţi să solicite întâlniri cu conducerea serviciului. Toate întâlnirile se supun unor proceduri foarte stricte”.
Senatorul Daniel Savu, membru al Comisiei, a precizat că Udrea a fost la SRI de două ori, pe 10 noiembrie şi pe 15 decembrie.
“La niciuna dintre aceste întâlniri, ea nu a sesizat acele aspecte pe care le acuză acum. Domnul Coldea a fost invitat de domnul Maior la acele întâlniri”, a spus Savu, precizând că probabil ea a s-a aflat acolo în calitate de „fost candidat” la preşedinţie.
“Florian Coldea ne-a spus ca SRI nu a facut fotografiile cu Udrea si Bica la Paris”, a mai spus Savu.
Presedintele comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Georgian Pop, a declarat ca Elena Udrea si-a schimbat vizibil atitudinea fata de conducerea Serviciului Roman de Informatii de cand a fost audiata pentru prima oara la DNA, in urma cu doua saptamani. “Si noi, comisia, am constatat ca, pana in joia aceea, (Elena Udrea – n.red) avea in mod public o anumita parere despre conducerea Serviciului Roman de Informatii, una laudativa, iar dupa ce am tras noi concluzia, a fost audiata la DNA si a luat la cunostinta acuzatiile, si-a schimbat declaratiile”, a precizat Georgian Pop.
Comentariile acestuia vin dupa ce seful interimar al SRI Florian Coldea a fost audiat luni in comisia parlamentara, in contextul acuzatiilor lansate de Elena Udrea impotriva sa, potrivit carora Coldea vrea sa detina controlul asupra institutiilor din Romania.
Georgian Pop a asigurat ca toate acuzatiile din spatiul public au fost dezbatute, iar Florian Coldea a oferit raspunsuri clare, bazate pe documente.
“In timpul audierilor au fost intrebari clare, raspunsuri clare si documente-suport. Lucrarile comisiei noastre, desi sunt secrete de stat, reprezinta documente ale statului roman si, acum sau peste un an, orice magistrat poate verifica daca ne-am facut treaba bine. Nicio informatie, afirmatie sau acuza din spatiul public nu a ramas nediscutata, iar raspunsurile SRI au fost sustinute prin documente”, a mentionat acesta.
Directorul interimar al SRI, generalul Florian Coldea, a fost audiat, luni, timp de cinci ore in comisia de control parlamentar, dupa care a parasit sedinta pentru a se putea dezbate in lipsa lui raportul rezultat din ancheta interna facuta in SRI dupa dezvaluirile Elenei Udrea.
Inainte de a pleca de la Parlament, Florian Coldea a sustinut o scurta declaratie de presa in care a respins categoric toate acuzatiile ce i s-au adus in spatiul public.
Florian Coldea a iesit de la audieri insotit de presedintele comisiei comune de control al SRI, Georgian Pop (PSD), care a prezentat celelalte subiecte discutate, referitoare la starea de securitate in 2015, principalele riscuri si amenintari pe care SRI e pregatit sa le contracareze, implicatiile la nivelul functionarii SRI a demisiei lui George Maior, precum si posibilele implicatii asupra serviciului pe care le au acuzatiile care s-au adus in ultima vreme conducerii SRI.

Vezi si

Întrevedere Aurescu – Kuleba. Oficialul român cere Ucrainei să recunoască inexistenţa aşa-zisei “limbi moldoveneşti”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, …