Saturday , March 25 2023

Colegiul Medicilor vrea schimbarea legii, ca doctorii care susțin public teorii ale conspirației să poată fi suspendați imediat

Președintele CMR: Voi susține sancționarea oricărui medic care prezintă teorii ce nu sunt validate științific

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu (foto), anunță că, din acest moment, va susține “cu toată tăria sancționarea oricărui medic, prin suspendarea exercitării profesiei”, dacă acela va prezenta în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și periclita sănătatea publică, în contextul pandemiei de COVID-19.
“Ca medic și ca președinte al Colegiului Medicilor din România, analizând și văzând situația dramatică a pandemiei din România, voi susține din acest moment cu toată tăria sancționarea oricărui medic, prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și periclita sănătatea publică”, precizează președintele CMR, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.
El subliniază că prerogativele sale și ale CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situații se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată, însă în contextul pandemiei de COVID-19 se impune existența unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către astfel de medici. “Ştiu că mulți dintre dumneavoastră, atât colegi medici, cât și cetățeni, ați considerat că astfel de decizii trebuiau luate până acum și cu siguranță aveți dreptate. Din păcate, prerogativele mele și ale CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situații se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată până a se ajunge la o decizie. Pentru a exista o astfel de cale legală, trebuie să existe o nouă prevedere în Legea 95/2006. Apreciez că în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2, situație excepțională în care se află întregul sistem medical, se impune existența unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către medicii care propagă, prin orice mijloace de comunicare, în spațiul public sau în timpul exercitării profesiei, opinii nefundamentate științific, false și care periclitează sănătatea publică. Apreciez și susțin dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, dar pe de altă parte trebuie să existe dreptul de a avea acces la informație corectă”, arată prof. dr. Coriu.
El evidențiază că sănătatea și medicina trebuie să se bazeze, pentru a avea fundament, pe știință, pe medicina bazată pe dovezi, pe studii clinice.
“Da, și în medicină și știință se poate greși, dar atunci lucrurile trebuie recunoscute și văzut ce este de făcut. Am citit și am auzit în spațiul public teorii de genul ‘pandemia nu există’, ‘este o banală răceală’, ‘prin vaccin ne cipează’, ‘vaccinul ne omoară’. Care este rezultatul? Că, astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la un milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2. Mor și se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienți și avem foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii, iar din păcate mulți își fundamentează decizia în privința sănătății lor pe informații care nu au bază științifică. Noi, ca reprezentanți ai corpului medical, trebuie să fim un exemplu în privința conduitei legate de sănătatea publică”, transmite președintele Colegiului Medicilor din România. (Agerpres)

Vezi si

Vremea se schimbă radical de luni. Frig și lapoviță săptămâna viitoare

La începutul săptămânii viitoare, chiar de luni, 27 martie, aerul tropical din nordul Africii va …