Thursday , April 25 2024

Colegiu Director la PDL. Blaga: Partidul ramane unit

Reglările de conturi în PDL după eşecul de la alegeri se vor face astăzi la Colegiul Director. În şedinţa de astăzi ar urma să se stabilească cine, cum şi cât de mult a greşit în această campanie electorală, de la deficitul de imagine moştenit din timpul guvernării Boc, la slaba mobilizare de care a dat dovadă aparatul de partid. “Vom face o analiză serioasă a alegerilor, vom avea cinci puncte pe ordinea de zi, vom face o convocare a Consiliului Naţional şi a Convenţiei. O să rămâneţi plăcut surprinşi. Partidul va rămâne unit”, a declarat Vasile Blaga înaintea Colegiului Director al PDL.
Preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a declarat că nu este necesară demisia Biroului permanent al PDL, dar trebuie convocat “cât mai repede cu putinţă” Congresul PDL.
“Eu cred că trebuie convocat congresul partidului cât mai repede cu putinţă şi conducerea actuală a partidului trebuie să gestioneze lucrurile unui partid care a luat 17% din voturile electoratului în această ţară”, a spus Adriean Videanu.
Întrebat care sunt motivele care au dus la obţinerea acestui scor de către ARD, Videanu a răspuns: “Motivele vi le va prezenta preşedintele partidului în urma discuţiei de astăzi. Cu toţii avem o responsabilitate, unii mai mare, alţii mai mică”.
Despre o posibilă alăturare a celorlalte formaţiuni din ARD la PDL, Videanu a spus că “poate fi o variantă construcţia dreptei”.
“Din punctul meu de vedere trebuie să continue. E o necesitate pentru echilibrul politic în această ţară. Democraţia se bazează pe o dezbatere, un raport optim între putere şi opoziţie şi cred că noi avem obligaţia morală să continuăm reconstrucţia dreptei”, a acompletat Videanu.
Despre posibilitatea ca Emil Boc să revină la conducerea partidului, Videanu a spus “domnul Boc fost preşedinte al PDL, domnul Boc este un militant foarte important al partidului”.
“Obiectivul nostru a fost să luăm peste 20%. Am fost un pic sub obiectiv, dar asta e realitatea. Nu văd niciun viitor al Alianţei, nu vreau să se supere nimeni pe mine. A fost o decizie pe care am luat-o toţi, în unanimitate, dacă nu mă înşel, dar azi tragem linie: s-a dovedit o decizie proastă, alianţa nu a mers. Venirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, chiar şi a lui Neamţu, şi a lui Pavelescu este o decizie corectă, dar nu depinde de noi. La noi sunt bineveniţi, nu ştiu ce decizie vor lua dânşii. Nu ştiu dacă e momentul acum, când partidul se organizează, să lăsăm partidul fără conducere. În mod sigur vom avea o Convenţie Naţională undeva în luna martie”, a spus Cristian Boureanu.
“Nu se impune demisia BPN, ci doar convocarea unei Convenţii în martie – aprilie, şi, până atunci, o analiză foarte serioasă. Dacă vorbim de vinovaţi la nivel naţional, cu atât mai mult putem vorbi de vinovaţi la nivel de judeţ. Acolo unde scorurile sunt mult sub media naţională vom analiza foarte atent, vom vedea care sunt primarii care s-au asociat cu USL şi, părerea mea, ei vor trebui să plece”, a spus liderul PDL Bistriţa Ioan Olteanu.
Rezultatul dezastruos înregistrat duminică la urne a reaprins conflictele mai vechi din PDL. Vechea gardă cara a preluat în vară conducerea partidului este contestată acum de către cei care au fost înlăturaţi din prim-plan la precedentul congres şi de către cei au obţinut un scor electoral peste media partidului. Aceştia arată acum cu degetul către strategia electorală trasată în cadrul conducerii PDL şi ARD.
Un prim atac la adresa conducerii PDL a venit din partea primarului Aradului, Gheorghe Falcă. Făcând trimitere la faptul că echipa lui Blaga a cerut în urma alegerilor locale din vară un congres extraordinar prin care a preluat cârma partidului, Falcă afirmă că este nevoie de o nouă cedare de putere în rândul formaţiunii.
“E normal să se facă o analiză. Astfel de analize se fac şi atunci când câştigi şi atunci când pierzi. Este posibil să avem şi un congres. Să nu uităm ce s-a întâmplat după alegerile locale, cine a cerut atunci măsuri şi cine a luat deciziile. Cei care au decis atunci trebuie să-şi asume acum rezultatul alegerilor parlamentare”, a precizat Gheorghe Falcă.
Şi ex-vicepreşedintele Cristian Boureanu a catalogat “inventarea ARD” drept “o mare prostie”. “În viaţă, prostia se plăteşte”,a precizat Boureanu.
Şi Elena Udrea a aprobat declaraţia lui Cristian Boureanu cum că “prostia se plăteşte”, acuzând actuala conducere a PDL că nu a dus o campanie bine organizată şi că a dat curs “vendetelor” personale.
“Sunt de acord că prostia se plăteşte. A fost o decizie luată de întreg partidul. La momentul în care am luat această decizie, majoritatea a fost de acord cu această variantă. Cu toţii am fost de acord să constituim ARD. Şi mie mi s-a reproşat că ARD e o soluţie prin care să ne ascundem de PDL. Nu era cazul meu, eu nu m-am ascuns. Cred că era mai bine dacă rămâneam cu brandul ARD în loc să demolăm liderii care au fost la conducearea partidului în perioada în care am guvernat. Cu toate acţiunile nepopulare ale guvernării am avut şi efcete pozitive”, a declarat Elena Udrea, explicând că formal ARD a încetat să mai existe din  simplul fapt că protocolul care stătea la baza alianţei era valabil doar până în ziua alegerilor: “Nu e o decizie pe care am luat-o noi acum, ci e o urmare a faptului că s-au încheiat alegerile. Aşa a fost declarată alianţa în actul constitutiv”.
Elena Udrea nu va participa vineri la Colegiul Director PDL. “Eu sunt simplu membru al partidului, nu sunt în Colegiul Director”, a spus Udrea arătând că din acelaşi motiv nu va fi prezent nici Emil Boc.
Un apel la calm a făcut însă Mircea Toader. “E prematur să ne pronunţăm asupra nevoii unui congres. Rămâne să facem fiecare analiza şi apoi vom vedea care e pasul următor. Nu ştiu dacă responsabile sunt anumite persoane, sau dacă e vorba de echipă. Ceea ce pot spune cu siguranţă este că acest vot uninominal nu are legătură cu uninominalul. În colegiul meu am făcut tot posibilul şi n-am reuşit. Avem de fapt un vot politic, ăsta e adevărul”, a precizat pentru RTV.NET, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat marţi că o convenţie naţională a partidului s-ar impune pentru primăvara anului viitor. Întrebat despre o eventuală demisie din funcţie în urma rezultatelor la scrutinul parlamentar, Blaga a răspuns că el şi-a dat demisia atunci când a pierdut alegerile pentru Bucureşti, de la MAI, dar acum este “o situaţie mai complicată” şi că decizia unei eventuale demisii a sa din funcţie o va comunica în interiorul partidului, şi nu la televizor.
rtv.net

Vezi si

Noi norme privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate adoptate de Parlamentul European

Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan …