#Colectiv: Toti ranitii internati in Romania, evaluati pentru a fi transferati in strainatate

4/12/15 ora:12:53pm

altar colectivToti pacientii raniti in incendiul din clubul Colectiv, care se afla internati in spitalele din Romania, vor fi evaluati pentru a fi transferati in spitale din strainatate.

Decizia a fost anuntata vineri dimineata de Ministerul Sanatatii, prin intermediul unui comunicat de presa.

MS transmite ca a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe “pentru ca, prin intermediul misiunilor diplomatice, sa instiinteze spitalele din strainatate acordul autoritatilor romane ca, in conformitate cu recomandarile specialistilor, pacientii cu arsuri sa continue tratamentul de recuperare in unitatile in care sunt internati”.

Pe 7 decembrie, o comisie de specialisti se va intruni la Ministerul Sanatatii, iar aceasta “va analiza situatia pacientilor cu arsuri aflati in ingrijirea spitalelor din Romania, in vederea implementarii planului de ingrijire pe termen mediu si lung”.

“Acest plan include atat ingrijirile medicale de recuperare cat si asistenta psihologica si sociala pentru pacienti si familiile acestora.

In situatiile in care exista recomandare din partea specialistilor, Ministerul Sanatatii va aproba transferul in strainatate al pacientilor cu arsuri aflati in ingrijirea spitalelor din Romania”, se subliniaza in decizia Ministerului Sanatatii.

In spitalele din Capitala mai sunt internate 31 de persoane ranite in urma incendiului, iar 6 dintre ele se afla in stare critica si grava.

De asemenea, 30 de raniti au fost transferati in afara tarii si se afla in spitale din strainatate pentru tratament. 60 de persoane au murit in urma incendiului din 30 octombrie, iar peste jumatate dintre acestea si-au pierdut viata dupa ce au ajuns la spital.

Joi dimineata a aparut un articol pe blogul jurnalistului Catalin Tolontan, in care un medic de la Spitalul de Arsi sustinea ca unii dintre pacienti au murit “intr-o bomba cu microbi” din spitale: “La noi, cei care au scapat din foc au fost omorati de bacteriile care infecteaza spitalele si nimeni dintre sefii sistemului sanitar n-a avut curajul sa spuna asta”.

Ulterior, un reprezentant al Spitalului de Arsi a declarat, joi, ca 27 raniti in incendiul de la Colectiv au fost internati in spital, din care au decedat sase, iar trei dintre ei si-au pierdut viata din cauza infectiilor: “Am avut 27 de bolnavi internati, din care au decedat 6, iar 3 au decedat aproape sigur din cauza infectiilor… Pacientii au decedat si in strainatate. Mi-e greu sa zic de ce au decedat pacientii in strainatate”.

In acelasi comunicat de vineri al Ministerului Sanatii, se precizeaza ca, prin intermediul MAE, “spitalele din strainatate care ingrijesc victimele incendiului din 30 octombrie au fost instiintate despre intentia Ministerului Sanatatii de a demara, in cursul anului 2016, un program de schimb de experienta intre medicii romani si cei straini care se ocupa de tratamentul pacientilor cu arsuri”.