Wednesday , February 28 2024

Coldea: Nu înțeleg sintagma „statul paralel”, eu am servit statul vertical. E o vânătoare de vrăjitoare

florian coldea

Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, a făcut marți seară declarații, după audierea maraton de la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI. El a spus că nu înțelege sintagma „statul paralel” și că acest demers afectează instituțiile statului român.
 
Florian Coldea a anunțat că, deși audierea de azi a durat aproximativ opt ore, el va urma să mai fie audiat în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.
„Am reușit să atingem toate subiectele de pe agendă, majoritatea au fost deja vehiculate în spațiul public”, a precizat el.
Coldea a adăugat că a vorbit despre „o serie de chestiuni din spațiul public ale unor foști beneficiari, jurnaliști, o parte ne cultivau cu insistență, foști colaboratori din instituție: am explicat în detaliu care sunt procedurile și modul de relaționare cu toți aceștia cu care instituția a relaționat în limitele legii”.
„Separat de combaterea corupției ne-am realizat misiunile serviciului, reușind să trecem neafectați de un fenomen terorist, să facem față probelor de contraspionaj din vecinătatea estică în condițiile în care vedem că multe țări cu capabilități mai mari au fost serios afectate. Am contribuit semnificativ ca România să fie catalogată ca țară sigură și furnizor de securitate”, a mai spus el, precizând că „siguranța României, așa cum o resimt cetățenii, nu e un dat, așa cum din păcate extrem de mulți consideră, ci este rezultatul unor eforturi instituționale și individuale”.
Coldea a mai spus că în mandatul său a făcut din SRI „o instituție modernă”, care a performat „la cele mai înalte standarde euroatlantice” și care „avea peste 50% încredere în populație”.
„S-a vorbit și de sintagmele cu care azi e redefinit statul, de unele voci. Am precizat că eu nu înțeleg sintagma, dar mă pot referi doar la statul vertical pe care l-am servit, în care s-au făcut eforturi deosebite pentru consolidarea legii. La acest efort nu a participat doar instituția noastră ci și altele, unele din ele din varii motive îl redefinesc azi”, a adăugat Florian Coldea.
„Deși înțeleg atracția pentru mister, povești cu spioni și conspirații și frustrarea unora, aceste demersuri care merg dincolo de politică riscă să se transforme în vânătoare de vrajitoare, care afectează instituțiile fundamentale ale statului român, normele euroatlantice pe care unii pretind că le apără”, a subliniat el.
digi24.ro

Vezi si

sectie de votare indicator alegeri Obiectiv

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 15 și 29 septembrie, au decis liderii Coaliției

Liderii Coaliției au decis, marți, data alegerilor prezidențiale. Acestea ar urma să fie organizate pe …