Thursday , June 20 2024

Coduri portocaliu si galben de ploi abundente si vant. La munte, lapoviţă şi ninsoare

cod portocaliu

ANM a emis mai multe avertizări cod portocaliu şi cod galben de ploi abundente, lapoviţă şi ninsoare. Prima avertizare de cod galben va intra în vigoare în noaptea de vineri spre sâmbătă. Sunt aşteptate ploi însemnate cantitativ în Oltenia, vestul Munteniei, apoi și în sudul Transilvaniei și în centrul Moldovei. În zonele montane precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Avertizarea cod portocaliu este valabilă de sâmbătă, ora 15, până duminică, ora 21, pentru Bucureşti şi alte 12 judeţe.
Meteorologii au emis avertizare COD PORTOCALIU în intervalul 7 octombrie, ora 09:00 – 8 octombrie, ora 15:00 pentru cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei. Sunt aşteptate ploi importante cantitativ şi vânt intens.
În județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov și Municipiul București, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea ploile vor fi temporar abundente și se vor cumula cantități de apă importante, în general între 40 și 60 l/mp, iar pe arii restrânse peste 80…90 l/mp.
Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși local 60 km/h, iar începând din după-amiaza zilei de sâmbătă (7 octombrie) în Dobrogea vântul va sufla tare, cu peste 80…90 km/h.
O a doua avertizare COD PORTOCALIU a fost emisă pentru zona Carpaților Meridionali și de Curbură. În intervalul 7 octombrie, ora 09:00 – 8 octombrie, ora 15:00, în special la peste 1600 m altitudine, ninsorile vor fi temporar mai consistente, cu depunere de strat de zăpadă și, mai ales pe creste, va fi viscol.
Meteorologii au emis şi o avetizare COD GALBEN de ploi însemnate cantitativ, lapoviță și ninsoare la munte, intensificări ale vântului.
În intervalul 7 octombrie, ora 03:00 – 8 octombrie, ora 21:00, în Oltenia, vestul Munteniei, apoi și în sudul Transilvaniei și în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp, iar local se vor cumula 40…50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar cu viteze de 50…60 km/h.
În zonele montane precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare, iar rafalele de vânt vor depăși 70 km/h, mai ales pe creste.
 
 

Vezi si

Variante de lucru pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale: 15 sau 29 septembrie; decizia finală – marţi

 Coaliţia de guvernare discută două variante pentru organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale, respectiv 15 …