Wednesday , March 29 2023

Coduri portocaliu și galben de ninsoare și viscol în mai multe județe, până vineri dimineață

Autoritățile au transmis un cod portocaliu de viscol în mai multe județe din România, conform unei atenționări Severe Weather Alert. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a transmis mai multe recomandări importante pentru cetățeni.

Astfel, în intervalul 1 februarie, ora 03 – 3 februarie ora 08, vor exista ninsori însemnate cantitativ, cu un strat consistent de zăpadă. Autoritățile au emis un Cod portocaliu local în zona montană a județelor Bihor, Alba și Caraș-Severin. În zona Munților Bihorului, Țarcu și Godeanu, îndeosebi pe versanții vestici, ninsorile vor fi temporar abundente și se va depune strat nou, consistent de zăpadă, de până la 55-65 cm.

Meteorologii au transmis și un Cod galben în zonele montane, Maramureș, local nord-estul Transilvaniei și sudul Banatului. În intervalul menționat, aria precipitațiilor va cuprinde interiorul arcului carpatic și zonele montane. Acestea vor fi mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) în nordul Banatului și Crișana și predominant ninsori în Maramureș, Transilvania, sudul Banatului și la munte. Pe alocuri se poate forma ghețuș sau polei.

Pe arii extinse în Maramureș și local în nord-estul Transilvaniei și în sudul Banatului, ninsorile vor fi moderate cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, în jurul a 15-20 cm. În cea mai mare parte a zonelor montane (exceptând rama estică a Carpaților Orientali și versanții sudici ai Carpaților Meridionali), va ninge însemnat și stratul de zăpadă nou depus va atinge 25-45 cm. La peste 1500 m altitudine, vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de 65-80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Marți, IGSU a transmis și o listă de recomandări:

Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Vezi si

Lege promulgată: Românii care adoptă copii pot sta doi ani în concediu de acomodare și primesc indemnizație

Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care perioada concediului de acomodare în procesul de …