CODUL INSOLVENŢEI, ADOPTAT. Scandal în Parlament

reportersite
15 aprilie 2014, 15:21

parlamentCodul insolvenţei a fost aprobat, marţi, în Parlament. PNL şi PDL au anunţat deja că vor ataca Codul la Curtea Constituţională, separat. Opoziţia reclamă graba cu care deputaţii Puterii vor adoptarea sa fără dezbatere, deşi are aproximativ 300 de pagini.

Avem un nou Cod al insolvenţei, unul echilibrat, care nu mai permite Fiscului să trimită firmele în faliment după bunul plac, spun specialiştii din domeniu. Chiar şi asa, însă, Fiscul are în continuare întâietate la recuperarea creanţelor de la firmele care intră în insolvenţă. Total refractar la ideea de nou este şeful Fiscului, care spune ca noua lege favorizeaza firmele cu probleme şi pe specialiştii din domeniu. Noul cod e valabil doar pentru firmele care intra in insolventa de acum inainte.

Noul Cod al Insolvenţei a fost redactat sub supravegherea experţilor de la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional care, prin modificările aduse, au urmărit ca România să se alinieze reglementărilor Uniunii Europene în materie de insolvenţe. Dorinţa specialiştilor e ca ANAF-ul să devină mult mai flexibil în relaţia cu firmele care intră în insolvenţă.

Prin noul Cod s-a reuşit doar ca Fiscul să nu mai poată respinge după bunul plac planul de reorgonizare judiciară a firmelor şi deci să le trimită direct în faliment. Mai mult, chiar dacă în toate statele UE, prioritate la plata creanţelor o au cele către sistemul pensii şi de asigurări sociale, în România, FISCUL rămâne pe prima poziţie. În plus, în baza noului Cod, Fiscul are şi un termen de graţie de 60 zile în faţa tuturor creditorilor pentru a-şi recupera creanţa. Însă nimic din toate astea nu-l mulţumeşte pe şeful Fiscului. Gelu Diaconu spune că noua lege e în dezavantajul bugetului de stat.

„Păi avem doi câştigători. Debitorul, care e, de cele mai multe ori, de rea credinţă. Al doiea câştigător e practicianul în insolvenţă. O să spun un lucru care-i poate deranja pe mulţi: Vocea practicienilor în insolvenţă se aude mai tare decât vocea ANAF. Proiectul Codului în forma în care se conturează azi e făcut în detrimentul bugetului. Iar asta va avea consecinţe incalculabile”, spune Diaconu.

Total contrariaţi de poziţia lui Diaconu sunt parlamentarii care au lucrat la forma finală a noii legi. Aceştia susţin că Fiscul nici măcar nu a făcut amendamente la noua lege.

„Să ştiti că, in linii mari, nu s-au facut modificari mari fata de cele convenite cu FMI si BM. Nici vorba de protectia cuiva. Tocmai noi urmarim un echilibru, dar, sa nu va suparati, intr-o comisie de specialitae nu poti veni doar cu niste observatii si propuneri, poti veni doar cu amendamente expres formulate cu text si motivare”, spune Ioan Adam, deputat Comisia juridică. (realitatea.net)