Tuesday , July 5 2022

COD GALBEN ŞI PORTOCALIU de ploi torenţiale în sud-estul României

cod portocaliu

ANM a emis o noua avertizare de fenomene meteo periculoase.
Pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă (13/14 septembrie), pe arii extinse în sud-estul ţării vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi izolat 40 l/mp.
 COD PORTOCALIU
În judeţele Brăila şi Tulcea cantităţile de apă vor depăşi local 50…60 l/mp, iar în judeţul Galaţi mai sunt posibile cantităţi de apă de 30…40 l/mp.
VREMEA PE 2 ZILE
Sâmbătă, valorile termice scad semnificativ în toată ţara, vremea devenind răcoroasă, în special în Moldova. Temporar înnorările vor fi accentuate şi va ploua pe arii relativ extinse, exceptând Oltenia şi vestul Munteniei unde ploile se vor semnala pe suprafeţe mici. Izolat se pot aduna cantităţi de apă mai însemnate, în special în estul extrem şi în zona montană. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 -15 grade in depresiunile transilvane la Miercurea Ciuc si Brasov şi 23 de grade în Lunca Dunării la Giurgiu. În Capitală, deşi dimineaţa vor fi în jur de 15 grade, până la amiază deabea se adună în jur de 20 de grade. Cerul va prezenta înnorări temporare pe parcursul zilei, când trecător va mai ploua. Duminică vremea se va ameliora sub aspectul ploilor, iar valorile termice diurne vor marca o creştere uşoară. În Banat, Oltenia şi Muntenia, unde cerul va fi variabil, maximele ajund din nou în limite normale pentru această perioadă din an: intre 25 si 27 de grade. În restul ţării, unde vor fi înnorări temporare şi pe arii restrânse va mai ploua în general slab, este mai răcoare, maximele vor fi între 17 şi 24 de grade. În Capitală se va încălzi din nou. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade, iar cea minimă de 11…13 grade.
COD PORTOCALIU DE INUNDAŢII
Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/ a emis, vineri, o avertizare Cod Portocaliu de inundaţii şi ploi, valabilă pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Tulcea, începând de vineri seara, de la ora 21:00.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 13 septembrie, ora 21:00 – 14 septembrie, ora 10:00, în judeţele Brăila şi Tulcea, cantităţile de apă vor depăşi, local, 50 – 60 l/mp, iar în judeţul Galaţi mai sunt posibile cantităţi de apă de 30 – 40 l/mp.
De asemenea, va intra în vigoare avertizarea Cod Galben de ploi şi descărcări electrice în şase judeţe (Vaslui, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa).
În aceste zone, pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă (13/14 septembrie), pe arii extinse în sud-estul ţării, vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi, izolat, 40 l/mp.

Vezi si

Vremea se răcește de la mijlocul săptămânii, dar vor fi și furtuni

Vremea se schimbă de la mijlocul săptămânii, meteorologii anunță că de la caniculă se va …