Friday , June 21 2024

Cod galben de ploi abundente

ploii

ANM a emis o avertizare COD galben de ploi pentru mai multe judeţe din vestul României.
În intervalul 2 aprilie, ora 23 – 3 aprilie, ora 09 va ploua, îndeosebi în vestul şi sud-vestul ţării. În Banat, vestul şi nordul Olteniei şi sudul Crişanei, cantităţile de apă vor atinge local 25 l/mp, iar în Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali se vor depăşi izolat 50-60 l/mp.
De asemenea, în intervalul 3 aprilie, ora 9.00 – 4 aprilie, ora 9.00, va ploua în toată ţara. Vor fi mai ales averse, posibil însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.
În Oltenia, vestul Transilvaniei şi Maramureş, cantităţile de apă vor cumula, local, peste 25 l/mp, iar în zona Carpaţilor Meridionali se vor depăşi 60-70 l/mp
VREMEA PE DOUĂ ZILE
Mâine nici urmă de soare – nori mulţi, vânt activ şi ploi pe arii extinse in toată ţara. Cantităţile de apă vor fi însemnate îndeosebi în zona de munte, iar la înălţimi de peste 1800 m, vor fi şi lapoviţe sau ninsori. Vântul este activ si trece de 50 km/h în centrul, sudul, estul ţării, dar şi în zonele montane. Maxime între 8 grade la Suceava şi 16 grade la Călăraşi. În capitală, dacă astăzi ne bucurăm de soare, miercuri vremea schimbă foaia. Ploaia va cădea în reprize, iar vântul va fi activ. Temperatura maximă va fi de 14…15 grade, valoare considerată normală pentru începutul lunii aprilie.Nici ziua de joi nu arată mai bine. Ploile nu mai sunt aşa de insistente si încep să se restrânga spre regiunile estice, nordice şi centrale. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5…6 în nordul Moldovei şi 16 grade în Oltenia.În Bucureşti plouă şi joi în prima parte a zilei. Apoi şansele de ploaie se reduc, iar norii se mai risipesc. Temperatura maximă este tot de 14…15 grade.
VREMEA ÎN Europa
În nord-vestul, nordul şi centrul Europei vremea este în continuare deosebit de rece pentru a doua luna de primăvară. Dimineaţa temperatura a scăzut sub limita de îngheţ, iar la amiază deşi e soare nu vor fi mai mult de 10 grade la Paris, 7 grade la Londra si la Bruxeles şi 5 la Olso şi la Helsinki. În centru e şi mai frig, numai 4 grade în Berlin si Praga şi 2 grade la Varşovia, dar măcar nu sunt aşteptate precipitaţii. În schimb la Viena şi la Budapesta vântul prinde putere, va începe să plouă, iar la amiază vor fi 7 grade. Ploile sunt aduse de o vastă depresiune metiteraneană, prin urmare, deşi e vreme caldă în sud-est, începe să plouă. Maxime de 18…19 grade la Istanbul şi la Atena. O zi ploioasă şi răcoroasă la Roma, cu cel mult 13 grade în termometre, în vreme ce la Madrid soarele se arată printre nori şi se adună în jur de 14 grade la amiază.
Tendinţa
În această primă săptămână din aprilie vremea se anunţă a fi capricioasă. Astfel, dacă astăzi încă ne bucurăm de vreme caldă şi de puţin soare, de la noapte un ciclon se apropie dinspre Marea Mediterană, încât, vântul se înteţeşte, iar norii şi ploile se extind în toate regiunile. Vor fi ploi bogate miercuri în toată ţara, iar joi în nord, centru şi est, dar în cantităţi mai mari pe versanţii sudici ai Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Prin urmare în lipsa soarelui temperatura aerului va fi în scădere la mijlocul săptămânii, dar vineri şi sâmbătă, din nou se vor atinge maxime in jur de 20 de grade în Câmpia Română. Însă nu am scăpat de ploi nici de vineri în colo, dar cel puţin nu mai sunt aşa de persistente.

Vezi si

Măsuri pentru fluidizarea traficului și puncte de prim ajutor deschise în principalele vămi în perioada Rusaliilor

Poliția de frontieră a anunțat vineri că a luat măsuri pentru fluidizarea traficului în perioada …