Clipul cu decapitarea jurnalistului James Foley, regizat? Semne care ar arata ca e fals

reportersite
25 august 2014, 16:58

james foleyO ipoteza surprinzatoare a analistilor internationali in legatura cu decapitarea jurnalistului american James Foley a fost lansata luni, expertii fiind de parere ca videoclipul cu uciderea acestuia de catre un militant al Statului Islamic este fals.

Specialistii sutin ca jihadistul care apare in clip in timp ce ii taie capul jurnalistului ar putea sa nu fie cel care chiar a comis aceasta crima, precizand ca filmuletul a fost regizat, iar decapitarea lui Foley a avut loc ulterior, cand camera de filmat era oprita, relateaza The Telegraph.

Astfel, analiza expertilor sugereaza ca britanicul care apare in clip este mai degraba „omul din fata camerei” decat adevaratul ucigas. Studiul, care a fost realizat de o companie internationala ce lucreaza pentru Politia din Marea Britanie, arata ca pentru realizarea clipului au fost folosite mai multe tehnici si trucuri post-productie.

Specialistii au declarat ca cel mai evident aspect este faptul ca in timpul asa-zisei decapitari nu se poate vedea niciun strop de sange, desi cutitul taie gatul jurnalistului de cel putin sase ori. Apoi, ecranul devine negru, iar la sfarsit este prezentata o fotografie a capului lui Foley, asezat peste corpul plin de sange.

De asemenea, zgomotele pe care le scoate jurnalistul in timpul decapitarii nu sunt conforme cu modul in care ar reactiona un om care trece printr-un astfel de chin. In plus, in timpul discursului tinut de Foley s-ar auzi un sunet care indica faptul ca acesta isi „recita” discursul.

„Cred ca a fost inscenat. Impresia mea esta ca executia a avut loc dupa ce camera a fost oprita”, a spus unul dintre analisti. Totusi, compania, care doreste sa isi pastreze anonimatul, nu a ajuns la o concluzie finala in ceea ce priveste autenticitatea clipului.

James Foley a fost decapitat saptamana trecuta de un militant al Statului Islamic, dupa ce el si ucigasul sau, care vorbea cu accent britanic, au tinut cate un discurs. Foley a fost capturat in 2012, in Siria.

Ambasadorul britanic in SUA, Peter Westmacott, a declarat ca investigatorii sunt „tot mai aproape” de identificarea militantului care l-a decapitat pe jurnalist.

Declaratia sa se adauga informatiilor publicate duminica de presa britanica in care se citau informatii de la varful guvernului privind faptul ca unitatile speciale SAS l-au identificat pe rapper-ul Abdel-Majed Abdel Bary, in varsta de 24 de ani, cunoscut sub numele de L Jinny sau Poetul Jinn, drept principalul suspect in uciderea jurnalistului James Foley.

ziare.com