Wednesday , April 24 2024

Clinton speră că, în cursul administraţiei Obama, vor fi modificate criteriile de acordare a vizelor

Secretarul de stat american Hillary Clinton şi-a exprimat speranţa că, în cursul administraţiei Obama, se vor face schimbări în legislaţie privind modul în care funcţionează programul Visa Waiver. Clinton a spus că a avut o discuţie aprofundată pe această temă cu ministrul Teodor Baconschi.
Hillary Clinton a dat asigurări că România nu este singura ţară pentru care SUA încearcă să schimbe criteriile din Visa Waiver, oferind exemplul Poloniei.
Ea a precizat că se va colabora strâns cu Bucureştiul pentru acordarea de asistenţă tehnică în vederea îmbunătăţirii sistemului în România, pentru a asigura o scădere a ratei de refuz a vizelor.
România, alături de Bulgaria şi Polonia, sunt singurele ţări membre UE ai căror cetăţeni mai au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite. De la 1 iulie 2009, pentru ca o ţară să intre în programul Visa Waiver trebuie să aibă o rată de refuz a vizelor sub 3%, după ce anterior pragul fusese de 10%, ceea ce a permis majorităţii statelor UE foste comuniste să obţină intrarea în Visa Waiver.
În timpul fostei administraţii Bush, au existat la un moment dat discuţii ca pentru aliaţi de nădejde în războiul din Irak şi Afganistan, cum sunt România şi Polonia, să se facă o excepţie de la prevederile legale pentru calificarea în Visa Waiver. Aceste propuneri nu s-au materializat însă.
România a avut anul trecut o rată de refuz a vizelor de 24,8% , în scădere cu 1,5 procente faţă de anul precedent, în condiţiile în care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea sa în programul Visa Waiver, prin care se elimină obligativitatea vizelor.
La sfârşitul lunii mai, preşedintele american Barack Obama a anunţat, la Varşovia, că doreşte o modificare în ceea ce priveşte criteriile de intrare în Visa Waiver, prin care nu va mai fi luată în considerare rata de refuzuri a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc şederea legală în Statele Unite. Proporţia acestor persoane nu va trebui să depăşească 3%. Ulterior, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a arătat, într-o conferinţă de presă, că în cazul în care această lege va trece în Congres în forma susţinută de preşedintele Obama, “ar putea avea o implicaţie pozitivă” asupra participării României la programul Visa Waiver.
Problema se află şi atenţia unui grup de prietenie pentru România (Romanian Caucus), care a fost a fost reconstituit la începutul lunii iunie în Camera Reprezentanţilor, propunându-şi să promoveze o soluţie legislativă care să le permită românilor să călătorească în Statele Unite fără a mai avea nevoie de vize.
Grupul de prietenie pentru România din Camera Reprezentanţilor este condus de un republican şi o democrată, respectiv Michael Turner (republican, statul Ohio) şi Loretta Sanchez (democrat, statul California). Michael Turner este preşedintele Subcomitetului pentru forţe strategice din cadrul Comisiei pentru forţele armate a Camerei Reprezentanţilor, în ale cărui competenţe intră dimensiunea legislativă a politicilor americane în domeniul apărării antirachetă. Loretta Sanchez este vicepreşedintele acestui organism al Congresului SUA.

Vezi si

Noi medicamente intră pe lista celor gratuite şi compensate de la 1 mai

Ministerul Sănătăţii anunţă, marţi, introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr …