Thursday , May 26 2022

Clarificări privind restricțiile introduse de azi : La mall și la hotel doar vaccinat sau trecut din boală. Nu pot plăti taxele decât cei vaccinați sau trecuți prin boală

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni, o nouă hotărâre, pentru a clarifica unele restricții.

De exemplu, șeful DSU Raed Arafat anunțase vineri că cei care nu sunt vaccinați împotriva Covid sau trecuți prin boală nu vor mai avea acces în următoarele 30 de zile în mall-uri, însă asta nu se regăsea clar în hotărârea publicată în Monitorul Oficial. ”Nu veți găsi mall nicăieri, ca nu e definiție juridică, există centre și parcuri comerciale. Regula clară de intrare la mall este că este obligatorie verficarea certificatului verde – vaccinat sau trecut prin boală. Prin excepție au acces doar cei care merg spre centrele de vaccinare și numai dacă există organizate culoare speciale.

Mai e excepție pentru mall-urile care au servicii publice administrative, cum e de exemplu cu pașapoartele. Acolo se poate intra cu test valabil și dovada programării la pașapoarte sau la serviciul care funcționează acolo.

În mall la magazinele alimentare nu se poate intra decât în baza certificatului verde – vaccinat sau trecut prin boală”, a anunțat Arafat, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă la ANAF se poate intra fără certificat verde, Arafat a spus că nu: ”Plata taxelor se face fie online, fie așteaptă. Am spus doar prestații sociale, să ridice pensie, să ridice nu știu ce…”.

Iată care sunt restricțiile pe care trebuie să le respecți dacă NU ești vaccinat (să fi trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) sau NU ai trecut prin boală (nu te afli în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2):

nu poți să mergi la cinematografe, spectacole și concerte în spații închise sau deschise
nu poți să participi la activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber
nu poți să participi la proteste, mitinguri și demonstrații
nu poți să ieși din casă în intervalul 22:00 – 05:00
nu poți să mergi la restaurante și cafenele, inclusiv cele din interiorul hotelurilor sau unităților de cazare
nu poți să mergi la sălile de sport sau fitness
nu poți să mergi la piscine interioare
nu poți să meargi la sălile de jocuri de noroc
nu poți să mergi la locuri de joacă pentru copii în spații închise sau deschise, gestionate de operatori economici
nu poți să mergi în târguri, bâlciuri și talciocuri
nu poți să mergi în instituții publice centrale și locale, regii autonome și operatori economici cu capital public.

Excepții: aici e permis și accesul celor care au un rezultat negativ al unui test PCR făcut în ultimele 72 de ore sau antigen rapid făcut în ultimele 48 de ore. Totodată, sunt exceptați cei care au de rezolvat chestiuni urgente, cum ar fi eliberarea de certificat de deces sau de naștere, dar și cei care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale (ridicare pensie, ajutor social, indemnizații mame etc.), cei care se duc la centre de vaccinare sau cei care participă la proceduri administrative de ordine și siguranță publică sau la proceduri judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale.
În ce privește mall-urile, poți intra, chiar dacă nu ești vaccinat sau trecut prin boală, în cazul în care te duci la un centru de vaccinare din incinta mall-ului sau la ai un test PCR făcut în ultimele 72 e ore sau antigen rapid făcut în ultimele 48 de ore și vrei să mergi la serviciile publice comunitare care funcționează în clădirea respectivă. De precizat că această regulă nu este în vigoare la acest moment, ea trebuie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, acțiuni ce vor avea loc astăzi.

spotmedia.ro

Vezi si

Ministerul de Interne angajează aproape 8.000 de persoane, majoritatea polițiști

Ministerul Afacerilor Interne va angaja aproape 8.000 de persoane, în mare parte polițiști, dar și …