Sunday , January 29 2023

Ciucă: Firmele românești de medicamente vor produce pastile de iod. Acum stocul este insuficient

Guvernul a luat legătura cu firmele autohtone pentru producerea în regim de urgenţă a pastilelor de iod, a anunțat premierul Nicolae Ciucă la Digi24. Stocul de iod este insuficient și acum se așteaptă de la firme producătoare occcidentale substanța activă, apoi producția poate începe în România imediat.

„În momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod, el este insuficient, motiv pentru care, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente, astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”, a declarat premierul.

„Până în acest moment nu există depăşiri ale nivelului de radiaţie. Ca atare, revenind la ceea ce trebuie să facă Guvernul, Guvernul este în măsură să ia măsurile care se pretează pentru o astfel de situaţie, măsuri de precauţie, astfel încât să putem să venim şi să reacţionăm într-o prezumtivă situaţie de acest fel”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Luni dimineață, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că necesarul României de comprimate de iodură de potasiu este de 30 de milioane. Rafila a precizat că s-a discutat deja și au început refacerea stocurilor la nivel național, iar pastilele vor fi ulterior direcționate către primării.

”Am făcut rapid o evaluare a nevoilor, am discutat cu Antibiotice Iași și Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, astfel încât lucrurile să fie în cel mai scurt timp sub control. Un necesar făcut de către INSP și Comisia de Endocrinologie ne arată că avem un necesar de 30 de milioane de comprimate. Nu știu încă cum vor fi distribuite, dar important este să ajungă cât mai repede în stoc și apoi să fie distribuite la primării. Repet, iodura de potasiu nu este un panaceu universal ci o substanță care acționează țintit la glanda tiroidă, nu trebuie luat preventiv și nici să facem din asta un subiect repetitiv.”, a spus Alexandru Rafila.

Reamintim că autorităţile locale ucrainene au anunţat că Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. Ucraina a precizat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală.

 

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …