Monday , December 5 2022

Circ in Parlament. PSD-ALDE urgenteaza adoptarea Statutului magistratilor. USR protesteaza

Coalitia PSD-ALDE a fortat, miercuri, votul pe legea 303 privind Statutul magistratilor, prima din pachetul privind Legile Justitiei. USR s-a opus din rasputeri, cerand respectarea procedurilor si dreptul deputatilor sai de a-si sustine amendamentele.
USR parlament

Sedinta a fost condusa de vicepresedintele Gabriel Vlase (PSD) si a debutat cu un intreg scandal legat de proceduri.
USR si PNL au cerut amanarea dezbaterilor pe legile Justitiei pana dupa inmormantarea regelui Mihai, dar majoritatea PSD-ALDE a respins solicitarea. Intentia Puterii este ca proiectele de modificare a legilor Justitiei sa fie votate pana la Craciun.
Deputatul USR Stelian Ion, membru al comisiei speciale pentru modificarea legilor Justitiei, a citit amendamentele pe care le sustine partidul sau de la o portavoce. El protesta astfel fata de faptul ca presedintele de sedinta i-a taiat microfonul, sustinand ca timpul alocat formatiunii ar fi expirat.
Deputatii USR s-au reunit langa microfonul oficial, purtand in maini afise A4 pe care scrie “Hotii!”.
In sala a fost prezent intr-o banca senatorul PSD Serban Nicolae, un lucru neobisnuit. El a insultat-o pe Cosette Chichirau, deputat USR, numind-o “proasta”. Chichirau transmitea live pe Facebook.
Pentru ca legea sa fie votata de catre plen in aceasta dupa amiaza, PSD-ALDE are nevoie de foarte multe voturi (2/3 din numarul total) legea fiind una organica. In sala au venit si deputatii Rovana Plumb si Lia Olguta Vasilescu.
Sedinta a continuat, deputatii Puterii votand amendamentele anuntate de presedintele de sedinta la microfon. Deputatii PSD votau dupa cum ridica degetul liderul de grup, Ioan Munteanu.
„Ce mesaj transmitem azi din această institutie? Cum arată România reprezentanților care sunt astăzi în majoritatea de guvernare? (…) Să facem un apel la calm. Nu înseamnă că cei care sunt în fața noastră sunt hoți, nu înseamnă că toți cinstiții sunt aici la tribună”, a spus de la tribună deputatul PNL Raluca Turcan, în aplauzele sălii și arătând spre majoritatea PSD-ALDE-UDMR din bănci, respectiv spre reprezentanții USR care protestează.
Turcan si-a continuat „un apel la rațiune și la înțelepciune” în timp ce președintele de ședință i-a închis microfonul.
Majoritatea PSD-ALDE continuă să voteze, pe repede-înainte, în linia raportului Comisiei Iordache. Propunerile validate de Comisie sunt aprobate, cele respinse rămân respinse. Deputații USR sunt tot în jurul tribunei, iar Stelian Ion argumentează, prin portavoce, împotriva modului de vot. Deputații PNL și PMP sunt în bănci și votează amendamentele și articolele supuse votului.
surse: ziare.com, Digi 24
 
 
 
 
 
 
 

Vezi si

George Simion s-a instalat la pupitrul conferinței de presă în locul ministrului Energiei. Virgil Popescu n-a mai apărut

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, urma să susțină luni o conferință de presă, de la ora …