Saturday , July 20 2024

Ciolacu: Se încheie cu acea anomalie în care se câștiga mai mult la pensie decât în activitate

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că prin amendamentele depuse la legea pensiilor speciale se încheie “anomaliile” privind plata unor pensii mai mari decât câștigurile obținute în perioada de activitate și calculul pensiei în funcție de veniturile din ultima lună.

“Am făcut ultimele modificări, conform cerinței CCR. Nu mai era în discuție impactul, fiindcă, oricum, impactul nu e pentru trecut, e pentru viitor. Nicio lege nu poate fi aplicată în trecut, tot timpul actul e pentru viitor. S-a acceptat impozitarea peste salariul mediu pe economie cu încă zece procente și calculul pensiei la magistrați pe ultimele 48 de luni, pentru că singura temă a rămas în zona magistraților. Eu cred că săptămâna aceasta, mai mult ca sigur, vom depune amendamentele. Cred că, cu puțin efort, ar putea să treacă de Senat, ca săptămâna viitoare să treacă de Camera Deputaților, în eventualitatea în care există iarăși un atac la CCR să avem timp să ne încadrăm”, a declarat prim-ministrul, în cadrul unei conferințe de presă, la Varna.
El a subliniat importanța aplicării acelorași reguli și a eliminării excepțiilor.

“Urmează pe urmă să vină Ministerul de Finanțe cu Banca Mondială, ei fac calculul de impact. Dar, este unul acceptat. Ca în multe alte probleme pe care le-a avut România, cred că cel mai important este să se creeze un ‘T’ zero, de unde să știm exact regulile. și regulile, totuși, să fie la toată lumea la fel. S-a încheiat acea anomalie în care câștigai mai mult la pensie decât în activitate. Mai era o anomalie, calculul pensiei pe ultima luna de salariu. și parcă am mai dat exemplul, căutați-l pe fostul procuror general, să vedeți cum și-a înghesuit toate veniturile pe ultima lună, ca să iasă cu o pensie peste o sută de mii de lei. Lucrurile acestea trebuie să se încheie. Au fost niște excepții, niște crăpături ale legii, să le zicem așa. și importantă este, totuși, perspectiva. Faptul că se adaugă o lună la trei luni, la șase luni… Deja sunt lucruri convenite și eu cred că sunt de bun simț. și viitorul arată cu totul altfel”, a explicat Ciolacu.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că legea pensiilor speciale trebuie să fie finalizată în Parlament în maxim două săptămâni, menționând că va fi o soluție care trebuie asumată politic pentru ca România să poată beneficia de banii din cererea de plată numărul 3 din PNRR.
Pe 2 august, Curtea Constituțională a României a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituționale. (Agerpres)

Vezi si

Wizz Air: Sunt așteptate potențiale perturbări. Pasagerii, sfătuiți să se prezinte la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de decolare

Wizz Air le cere pasagerilor să ajungă la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte …