Monday , October 3 2022

Cine sunt adevăraţii şefi ai PSD. PLUS: Cum se împarte partidul după Mircea Geoană

PSD-ul este împărţit în două după discuţiile privind îndepărtarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului şi chiar posibila sa excludere. În timp ce unii colegi din teritoriu cer insistent plecarea lui Geoană, alţii ameninţă cu demisiile din partid dacă fostul candidat la preşedinţie este dat afară. Mai mult, întreg scandalul a scos la iveală disensiuni mocnite în partid, inclusiv între actualul lider al PSD, Victor Ponta, şi mentorii săi, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, scrie Romania Libera in editia de ast\zi.
Nici o zi nu a trecut de la anunţul lui Victor Ponta că PSD va începe procedurile revocării lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, că lideri precum Ion Iliescu, Adrian Năstase şi chiar Miron Mitrea îşi reevaluau poziţia şi intrau în contradicţie cu cea a liderului de partid.
Social-democraţii din garda veche au făcut un pas înapoi, gândindu-se mai mult la asul pe care l-ar da gratuit PDL-iştilor, şefia Senatului, decât la orgoliul de şef de partid al lui Victor Ponta.
“Există riscul ca PSD să piardă funcţia, pentru că PDL şi UNPR şi UDMR au mai multe voturi. Aşa că PSD nu va merge pe varianta vacantării postului de preşedinte prin revocarea lui Geoană, iar situaţia va rămâne aşa cum este acum”, anunţa, ieri, Ion Iliescu, dublat de vocea lui Adrian Năstase şi de cea a lui Miron Mitrea, care susţine că Geoană îşi poate găsi un loc în partid dacă vrea. Victor Ponta în schimb, întrebat dacă Geoană mai are loc în PSD, spunea: “Nu, nu mai are loc în PSD”. Ponta a insistat apoi că nimic din decizia revocării lui Geoană nu s-a schimbat, iar Năstase şi Iliescu au vorbit în numepersonal, amintind în acelaşi timp că el este preşedintele PSD şi este în stare să şi demisioneze dacă nu se respectă hotărârea de luni din Biroul Permanent Naţional.
Astfel, pentru Victor Ponta actualul scandal din PSD nu reprezintă numai o luptă pentru îndepărtarea lui Mircea Geoană, aşa-zisul lider al opoziţiei din partid, mişcarea care i-ar întări poziţia de lider, dar a devenit şi un război cu Ion Iliescu şi Adrian Năstase, care anunţă decizii peste capul său.
În contextul noului tablou, Victor Ponta are două scenarii la dispoziţie: fie continuă planul revocării din funcţie a lui Mircea Geoană şi, implicit, va ceda puterii şefia Senatului, fie îl va păstra pe Geoană la Senat, ascultând sfatul mai vechilor social-democraţi, arătând astfel că în spatele său deciziile sunt încă luate de Iliescu şi Năstase.
Oricare ar fi poziţia lui Victor Ponta de acum încolo, PSD va fi oricum împărţit. Nu mai departe de astăzi, primarii din Dolj l-au convocat în şedinţă pe liderul filialei PSD, Ion Prioteasa, şi ameninţă cu demisiile în bloc din PSD, dacă şeful Senatului va fi exclus sau sancţionat. Social-democraţii din Dolj i-au reproşat de altfel lui Preoteasa că a votat la nivelul BPN pentru înlocuirea lui Geoană de la şefia Senatului.
“Nu vreau să întreţin niciun fel de tensiune în partid. Nu doresc să mai fac comentarii pe acest subiect până când structurile partidului se vor întruni în for statutar, până atunci cred că este mai înţelept şi mai bine pentru partid să încetăm cu aceste declaraţii”, a comentat Mircea Geoană răzmeriţa de la Dolj.
În alte judeţe însă, lui Ponta i se cere explicit să respecte decizia forului de conducere al PSD. “PSD Băcau susţine necesitatea sancţionării lui Mircea Geoană pentru nerespectarea deciziei de luni a Biroului Permanent Naţional. Nu este admisibilă tolerarea acestui comportament, de a nu respecta o decizie luată unanim la vârful partidului. Luni exista contextul potrivit pentru înlocuirea lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean, dar demersul s-a blocat din cauză că domnul Geoană a preferat să rămână în funcţie în detrimentul deciziei partidului. Susţinem decizia de luni a BPN, precum şi intenţia preşedintelui Victor Ponta de a duce până la capăt acest demers, pentru că este unul legitim”, spune Viorel Hrebenciuc, liderul PSD Bacău, citat de NewsIn.
Până la o decizie unanimă a PSD, Mircea Geoană rămâne preşedinte al Senatului. Comisia de integritate şi arbitraj din PSD va lua, duminică, în discuţie atitudinea lui Geoană faţă de partid. (MARINELA RATA – romanialibera.ro)

Vezi si

Aproape jumătate de milion de permise de conducere vor expira în câteva luni. Sfaturi pentru a evita cozile și timpii mari de așteptare

În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate a unui număr …