Thursday , March 28 2024

Cinci persoane reținute într-un dosar care vizează ocolul silvic privat Dealu Negru

Cinci persoane au fost reținute joi, 4 noiembrie, în urma celor 25 de percheziții făcute la Ocolul silvic privat Dealu Negru, în județul Bistrița-Năsăud, în dosarul vizând o grupare specializată în tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals.

lemn, defrisari, paduri, busteni

Angajați ai ocolului silvic și reprezentanți ai unei firme sunt suspectați că exploatau ilegal lemn, prejudiciul depășind 600.000 de lei.

Potrivit Poliției Române, în urma perchezițiilor de joi, au fost descoperiți și ridicați 521.000 de lei, 9.800 de euro, 700 de dolari americani și 160 de lire sterline, dispozitive și materiale folosite la marcarea arborilor, documente și înscrisuri cu valoare probatorie, 5.800 de țigarete, despre care există suspiciuni că ar proveni din contrabandă, precum și 1.500 de litri de alcool nemarcat fiscal cu timbru de acciză, 7 trofee de vânătoare și 92 de cartușe pentru arme de vânătoare.

Totodată, au fost puse în aplicare 10 mandate de aducere, persoanele fiind duse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, pentru audieri. Ulterior, cinci persoane au fost reținute, pentru 24 de ore.

În cursul zilei de joi, acestea urmau să fie prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, pentru dispunerea unor măsuri preventive.

Polițiștii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au făcut 25 de percheziții, în județul Bistrița-Năsăud, la sediile unor operatori economici, sediul unui ocol silvic și locuințele unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals.

Cele 25 de percheziții au vizat documentarea activității infracționale a 32 de persoane

Din cercetări a reieșit că, începând din anul 2019 și până în prezent, în urma unor înțelegeri prealabile, angajați ai unui ocol silvic și administratori ai unor societăți comerciale cu domeniul de activitate exploatare, prelucrare și comercializare a materialului lemnos, ar fi fost exploatat, ilegal, material lemnos din pădurile aflate în gestiunea ocolului silvic. Astfel, ar fi fost pusă în valoare și exploatată, în mod ilegal, masă lemnoasă, prejudiciul fiind estimat la peste 600.000 de lei.

Potrivit IGPR, personalul silvic cu atribuții de control, din cadrul aceluiași ocol silvic, ar fi întocmit mai multe documente, fiind consemnată o stare de fapt neconformă cu realitatea, în care ar fi fost subevaluată sau omisă masa lemnoasă exploatată ilegal sau alte nereguli, fără a fi constatate tăierile ilegale din parchetele exploatate.

Polițiștii specializați în combaterea delictelor silvice și reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj continuă activitățile de control și inventariere a materialului lemnos deținut în depozitele vizate.

În acest caz, cercetările sunt continuate pentru constituire a unui grup infracțional organizat, tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, folosirea dispozitivelor de marcat fără drept sau nerespectarea reglementărilor legale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual și uz de fals și vor fi extinse cu privire la nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și deținerea de alcool și tutun, în afara unui antrepozit fiscal autorizat.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției de Ordine Publică și Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La activități au participat polițiști și luptători de acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița-Năsăud, Mureș, Maramureș, Suceava, Alba, Hunedoara, Cluj, Covasna, Sălaj, Bihor, Sibiu și Satu-Mare, precum și reprezentanți ai Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud și ai Gărzii Forestiere Cluj.

Reamintim că activistul de mediu Tiberiu Boșutar și jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Mocanu au fost agresați, la mijlocului lunii septembrie 2021, într-o pădure din zona Panaci, în timp ce documentau tăieri ilegale de lemne din pădurile administrate de Ocolul Silvic Dealu Negru.

Vezi si

CNAS anunță prelungirea termenului de valabilitate a adeverinței înlocuitoare a cardului de sănătate

Termenul de valabilitate a adeverinței înlocuitoare a cardului național duplicat se prelungește până la emiterea …