Wednesday , July 6 2022

Pragul de 6 la mie pentru închiderea școlilor ar putea fi eliminat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că până vineri se va lua o decizie dacă școlile pot rămâne deschise chiar dacă rata de infectare din localitate trece de 6 cazuri la mia de locuitori. Acest lucru ar însemna, practic, decuplarea Educației de la rata de infectare dintr-o localitate. Ministrul a spus că decizia se va lua după discuții cu specialiști din sectorul medical.

Cîmpeanu a explicat la Digi24 că sunt două variante luate în calcul:

“Prima variantă se referă la păstrarea regulilor actuale: cu ziua de referință vineri, cu situația în care, dacă o localitate trece de 6 la mie, toate școlile din localitate să intre în online, dar grădinițele și creșele rămân deschise. Varianta doi se referă la posibile decuplări de rata de incidență a funcționării școlilor, pe modelul funcționării grădinițelor, care nu depinde de rata de incidență, unde activitatea se suspendă dacă apar cazuri în grădiniță sau într-o clasă”, a spus ministrul.

“Decuplarea de rata de infectare înseamnă că nu mai depinde funcționarea școlilor de un nivel de infectare – fie 6, 7 sau 8, la fel cum funcționează grădinițele acum, care rămân deschise indiferent de rata de infectare din localitate. E însă o legătură directă între numărul de îmbolnăviri din grădiniță cu modul de funcționare. Decuplare înseamnă eliminarea oricărui prag”, a explicat ministrul Educației.

Potrivit unui astfel de scenariu, elevii ar putea să rămână fizic la școală chiar dacă rata de incidența trece de 6 la mie. Astfel, copiii sănătoși ar putea continua să învețe în clase și doar cei care se infectează să treacă în online.

“Până vineri va trebui să anunțăm cât se poate de clar. Atunci anunțăm scenariul, care sunt regulile, dacă rămânem pe același scenariu sau dacă, așa cum dorim cei din Educație, vom putea menține – pe modelul grădinițelor – și școlile deschise, până la apariția unui număr de cazuri.

Ieri am primit o informare de la reprezentanța noastră la Bruxelles, am analizat deciziile luate în alte state, cele mai multe state aplică principiul – școlile se închid ultimele și se deschid primele”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Vezi si

Vremea se răcește de la mijlocul săptămânii, dar vor fi și furtuni

Vremea se schimbă de la mijlocul săptămânii, meteorologii anunță că de la caniculă se va …