Friday , April 26 2024

Chiţoiu: Băsescu m-a sunat să nu-l schimb pe Gheţea de la CEC Bank. Reacţia Preşedinţiei

Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor
Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor
Ministrul de Finanţe a recunoscut că a fost sunat de preşedintele Băsescu, care i-a cerut să nu îl schimbe pe Radu Gheţea de la şefia CEC Bank.
Chiţoiu: Gheţea i s-a plâns lui Băsescu
“M-a sunat, acum 2-3 săptămâni, pentru că atunci era în procedură schimbarea modului în care este administrat CEC Bank. Domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte pentru a nu fi schimbat din funcţie. M-a rugat… I-am spus că în momentul in care luăm o decizie de administrare a CEC Bank, vom face o procedură de evaluare a managementului şi vom lua o decizie”, a declarat ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu.
Comunicatul Presedintiei
„Președintele României, domnul Traian Băsescu, confirmă că a avut o discuție cu ministrul Finanțelor Publice, domnul Daniel Chițoiu în data de 17 octombrie a.c. în jurul orei 15.30. În cursul acesteia, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu să nu-l schimbe din funcție pe președintele CEC Bank, domnul Radu-Grațian Ghețea, înainte de terminarea mandatului legal. Motivele pe care domnul președinte Traian Băsescu le-a invocat sunt următoarele: (1) – mandatul domnului Radu-Grațian Ghețea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivație temeinică este de natură a crea neîncredere în instituția bancară; (2) – domnul Radu-Grațian Ghețea deține, în prezent, și funcția de președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, funcție rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu că schimbarea din funcție, nejustificată și tot pe criterii politice, a domnului Radu-Grațian Ghețea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc. Intervenția domnului președinte a fost făcută în baza Articolului 80, alin. (2) din Constituția României.”.
Ce înseamnă schimbarea lui Gheţea
Schimbarea sistemului de conducere în banca de stat ar putea însemna introducerea aşa-numitului sistem dualist folosit de majoritatea băncilor private, în care managementul executiv este separat de consiliul de administraţie, scrie Ziarul Financiar.
În prezent, Radu Gheţea este şi şeful executiv al CEC, şi preşedintele consiliului de administraţie. De asemenea, prim-vicepreşedintele băncii şi doi vicepreşedinţi executivi sunt şi membri ai CA. Gheţea conduce CEC Bank de cinci ani, fiind numit de liberalul Varujan Vosganian când era ministru al finanţelor în cabinetul Tăriceanu. El nu pare să fie şi în graţiile liberalului Chiţoiu, care a”demascat” încercarea lui Gheţea de a obţine susţinerea preşedintelui.
Discuţiile privind schimbarea lui Gheţea revin periodic, fiind vorba de o bancă de stat în care forţele politice încearcă să câştige influenţă.
Actualul mandat al preşedintelui CEC Bank expiră în luna mai 2015, iar încetarea prematură a acestuia fără motivaţii solide ar însemna activarea unui pachet compensatoriu foarte consistent care i-a făcut pe mai mulţi foşti minişti de finanţe să ezite să semneze ruperea contractului de management al lui Gheţea.
De asemenea, Gheţea s-a bazat în tot acest timp pe sprijinul BNR pentru a rămâne în funcţie.
Surse de pe piaţă afirmă că Gheţea are un pachet salarial de circa 100.000 de lei pe lună, fiind mai bine plătit chiar decât şefi de mari bănci private.
realitatea.net

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …