Chisinau: Curtea Constitutionala dizolva Parlamentul. Deputatii declara guvernul lui Plahotniuc ilegal. Anticipate pe 6 septembrie

reportersite
09 iunie 2019, 11:37

Duminica este o nouă zi tensionată pe scena politică din Republica Moldova, în condițiile în care Parlamentul de la Chișinău s-a reunit din nou, iar la principalele instituții ale statului au apărut azi-noapte protestatari, aparent aduși de Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc.

Presedintele Igor Dodon a cerut de dimineata ajutor internațional pentru schimbarea de regim din R. Moldova: ”Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea”.

In replica, Curtea Constituțională din R. Moldova, în război total cu noua putere, anunță că l-a demis pe Dodon și îl pune interimar pe Pavel Filip, seful guvernului democratilor controlati de oligarhul Plahotniuc. Curtea Constituțională spune că a dizolvat Parlamentul și a anunțat data alegerilor anticipate pe 6 septembrie. Decizia a fost luată pe repede înainte, la sesizare lui Pavel Filip.

Curtea Constituțională de la Chișinău este controlată de Partidul Democrat, respectiv de oligarhul Vlad Plahotniuc. Patru dintre cei șase membri ai Curții au fost numiți anul trecut de către Partidul Democrat. Printre ei se află chiar și nașa de cununie a lui Plahotniuc și doi foști deputați ai partidului său, a explicat la Digi 24 Pavel Lucescu, consultant politic.

La randul lor, deputații au adoptat o hotărâre prin care declară ca fostul Guvern Filip este ilegal, iar statul a fost uzurpat. Ședința Parlamentului a fost declarată închisă. Zinaida Greceanîi i-a chemat în birou pe Maia Sandu și Andrei Năstase (ACUM) la consultari.

Azi-noapte, protestatarii au instalat corturi în fața unor ministere, a procuraturii, a Curții Constituționale și a Guvernului, spunând că vor să apere instituțiile de ”trădătorii” din Partidul Socialist și din Blocul politic ACUM. De asemenea, tot peste noapte, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a apărut o scenă mare cu însemnele Partidului Democrat.

Amintim că, sâmbătă, socialiștii președintelui Dodon și pro-europenii ACUM au semnat un acord de ”dezoligarhizare” a țării, au ales un președinte al Parlamentului și au numit un nou guvern, condus de Maia Sandu. Curtea Constituțională, considerată sub influența oligarhului Plahotniuc, a dat mai multe decizii prin care a spus că Parlamentul trebuia dizolvat, alegerea Zinaidei Greceanîi drept președinte al Parlamentului și numirea noului guvern sunt neconstituționale.

Tot sâmbătă, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație prin care declară Republica Moldova ”Stat capturat” și a votat pentru demiterea liderului parchetului anticorupție și a șefului serviciului secret.

Partidul Democrat a răspuns acuzând o ”lovitură de stat” și cerând alegeri parlamentare și prezidențiale.

surse: HotNews, Digi24.ro, agora.md