Cetăţeanul pakistanez reţinut după atacul din Berlin nu este cel care a comis atentatul

reportersite
20 decembrie 2016, 15:15

berlin3Potrivit cotidianului Die Welt, autorul atacului ar fi fost identificat drept Naved B., un tânăr de 23 de ani din Pakistan, care a intrat în Germania la data de 11 februarie 2016, trecând prin punctul de trecere a frontierei de la Passau, la graniţa între Germania şi Austria.

UPDATE Potrivit mai multor surse din poliţia germană, bărbatul arestat la scurt timp după atacul terorist din Berlin nu este cel care a comis atentatul. Se pare că cetăţeanul pakistanez reţinut nu are legătură cu atacul. Dacă această ipoteză se confirmă înseamnă că pericolul nu a trecut şi teroristul se află liber în capitala Germaniei.

Potrivit unor surse de securitate germane, citate de Reuters, suspectul, un tânăr de 23 de ani din Pakistan, locuia în centrul pentru refugiaţi amenajat în incinta fostului aeroport Tempelhof.

S-a crezut initial ca autorul atacului de la Berlin, ce a fost reţinut de forţele de ordine, ar fi un refugiat din Afganistan sau Pakistan, care era deja cunoscut poliţei pentru comiterea unor mici infracţiuni, însă nu şi pentru legături cu organizaţii teroriste, relatează presa germană, potrivit agenţiei Dpa.

Citând surse din cadrul forţelor de securitate, postul rbb relata că autorul atacului cu camionul ar fi ajuns în Germania pe data de 31 decembrie 2015. Potrivit surselor citate, suspectul s-ar fi născut pe data de 1 ianuarie 1993 în Pakistan şi era deja cunoscut poliţiei pentru mici infracţiuni.

Alte surse de securitate au indicat că acesta era originar din Afganistan şi ar fi ajuns în Germania în cursul lunii februarie.

Cotidianul Tagesspiegel informa că suspectul era cunoscut poliţiei pentru comiterea unor mici infracţiuni, însă nu existau informaţii că ar fi avut legături cu organizaţii teroriste.

Poliţia a anunţat că bărbatul descoperit mort în camion era cetăţean polonez şi nu se afla la controlul vehiculului în momentul comiterii atentatului. Autorităţile studiază informaţiile potrivit cărora vehiculul ar fi fost furat de la un şantier din Polonia.

Suspectul a intrat „intenţionat” cu camionul într-un grup de oameni, la un târg de Crăciun din Berlin, omorând cel puţin 12 persoane şi rănind alte aproape 50, a anunţat Poliţia germană, care a precizat că ancheta indică că ar fi vorba de un „act terorist”.

Autorul atacului ar fi împuscat mortal şi soferul polonez de la care ar fi furat camionul.

Datele GPS le-au permis anchetatorilor germani să stabilească traseul camionului înmatriculat în Polonia înainte de a intra în mulţime la Târgul de Crăciun de la Berlin, relatează Daily Mirror. Se pare că vehiculul fusese furat luni, cu câteva ore înainte de atac.