Friday , March 29 2024

Cererea de insolventa a Hexi Pharma, blocata de instanta

Hexi Pharma nu poate fi dizolvata, au decis magistratii de la Judecatoria Sectorului 5, care au acordat castig de cauza procurorilor care cerusera masuri preventive impotriva firmei care a furnizat dezinfectanti diluati in spitalele romanesti, punand in pericol viata pacientilor.
hexi pharma1

La termenul de luni, Judecatoria Sectorului 5 a decis impunerea a 7 masuri, printre care se numara si suspendarea dizolvarii companiei pe o perioada de doua luni, anunta televiziunile de stiri.
Tot timp de doua luni, Hexi Pharma nu are voie sa foloseasca bani din conturile sale, cu exceptia sumelor de care are nevoie pentru a plati salariile angajatilor si facturile la utilitati. De asemenea, judecatorii au interzis companiei sa produca si sa vanda biocide. Decizia instantei nu este definitiva si poate fi contestata in urmatoarele 24 de ore.
Dupa ce Ministerul Sanatatii a prezentat, miercurea trecuta, rezultatele testelor asupra produselor Hexi Pharma – unele substante fiind diluate de aproape zece ori – compania a transmis o scrisoare in care a anuntat ca isi va retrage toate produsele de pe piata si ca a demarat deja procedurile legale pentru inchidere.
Aceasta ultima parte i-a pus in alerta pe procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), care au cerut Judecatoriei Sectorului 5 sa nu permita dizolvarea sau lichidarea companiei, iar primul termen a fost stabilit pentru azi.
De asemenea, martea trecuta, Hexi Pharma a cerut la Tribunalul Bucuresti intrarea in insolventa, primul termen fiind stabilit pentru data de 17 mai, adica maine. In cererea de insolventa, Hexi Pharma a invocat ca are datorii de peste 23 de milioane de lei la bugetul de stat si catre furnizori, dar si facturi de 20 de milioane de euro neachitate catre doua firme din Cipru, care ar fi controlate chiar de cel care detine si Hexi Pharma, Dan Condrea.
Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, pentru TVR, ca, dupa inceperea urmaririi penale impotriva unei firme, ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta in cazul Hexi Pharma, instanta poate suspenda pe o perioada de 90 de zile deschiderea procedurii falimentului. Pana la faliment, o societate trebuie sa intre in insolventa, dupa care urmeaza dizolvarea si lichidarea companiei.
In momentul in care o firma intra in insolventa, persoanele care se constituie parte civila intr-un proces impotriva companiei respective nu mai pot cere despagubiri, a mai aratat avocatul.
La randul sau, seful ANAF, Dragos Doros, a spus ca “Hexi Pharma si-a cerut insolventa pentru ca aceasta este o umbrela foarte buna”, fiind prevazuta in legislatie tocmai ca o forma de protectie a unei firme in fata creditorilor, dar ca unele societati profita de acest lucru pentru a evita plata datoriilor.
ANAF a demarat recent o ancheta privind compania Hexi Pharma, insa doar din punctul de vedere al taxelor, intrucat investigatia principala este de competenta altor institutii.

Vezi si

O dronă militară ar fi căzut azi-noapte în Insula Mare a Brăilei

O operațiune de căutare a Armatei Române are loc într-o zonă din Insula Mare a …