Friday , March 29 2024

UPDATE: Cercetător de origine ROMÂNĂ, PREMIUL NOBEL pentru Chimie. Cine este Stefan Hell

stefan W. hell

Un cercetător de origine română a primit, miercuri, Premiul Nobel pentru Chimie. Este vorba despre Stefan W. Hell, născut în Arad, în 1962, care a colaborat cu Eric Betzig şi William E. Moerner pentru “dezvoltarea microscopiei fluorescente”.
Premiul Nobel pentru Chimie 2014 a fost împărţit de Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner pentru “dezvoltarea microscopiei fluorescente”, conform anunţului făcut miercuri la Stockholm de Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.
Stefan W. Hell este un fizician român stabilit în Germana. El este unul dintre directorii Institutului pentru Chimie Biofizică Max Planck, din Gottingen, Germania.
Stefan Hell şi-a început studiile la Universitatea Heidelberg, din Germania, în 1981, iar în 1990 a devenit doctor în fizică.
Hell a fost inventator independent pentru o scurtă perioadă de timp în care a lucrat la îmbunătăţirea reoluţiei axiale a microscopului oconfocal. Descoperirile sale au stat la baza microscopului 4Pi, un microscop cu laser cu rezoluţie axială superioară. Rezoluţia este capacitatea de a separa două obiecte similare aflate foarte aproape unul de altul şi, prin urmare, cea mai importantă proprietate a unui microscop.
Cercetatorul Stefan W. Hell, unul dintre cei trei laureati ai premiului Nobel pentru chimie pe 2014, s-a nascut pe 23 decembrie 1962, in Romania, la Arad, si este membru de onoare al Academiei Romane din anul 2012.
Potrivit site-ului nobelprize.org, Stefan W. Hell este cetatean german si a absolvit cursurile Universitatii Heidelberg (Germania) in 1990.
Stefan Hell a plecat in Germania in 1978, dupa primul an de liceu, urmat in Timisoara, stabilindu-se impreuna cu parintii la Ludwigshafen.
Este director al Institutului pentru Chimie si Biofizica Max Planck din Göttingen si director al Centrului german pentru cercetari contra cancerului din Heidelberg.
a devenit in 2012 membru de onoare al Academiei Romane. De asemenea, in 2011, Universitatea “Vasile Goldis” din Arad i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, aceeasi distinctie primind-o doi ani mat tarziu de la Universitatea Politehnica Bucuresti.
 

Vezi si

Deca: Reforma curriculară începe cu liceul, care este nereformat de multă vreme şi are nevoie de o primenire

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, vineri, la Sibiu, că se are în vedere o …