Friday , April 19 2024

Cenzură in vremea stării de urgență!? Cazurile nu vor mai fi raportate pe judete

Un ordin semnat astăzi, 21 martie, de secretarul de stat Gheorghe Sorescu și transmis tuturor prefecturilor din țară anunță că începând din acest moment comitetele instituite cu ocazia stării de urgență nu mai au voie să comunice presei și implicit opiniei publice “numărul de teste COVID-19 efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor effectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv cu COVID 19”. Măsura este fără precedent în România de după 89.

Ce veți ști de acum încolo? Cum să vă spălați pe mâini

Singurele informații la care opinia publică va avea acces sunt numărate pe degete. Potrivit ordinului nr.10622 emis astăzi cu specificația “nesecret” românii vor putea afla zilnic doar despre “măsurile pentru împiedicarea răspândirii și combaterii COVID 19, identificarea și amenajarea unor noi locuri pentru carantină, fără a se specifica locația acestora, primirea de material și echipamente de protecție, măsuri de ordine publică”.

Nimic despre stocurile de teste, de numărul celor lucrate, de disfuncțiile care apar în aprovizionarea spitalelor cu material sanitare și echipamente de protecție, nimic referitor la numărul celor depistați pozitiv, nimic despre starea pacienților internați iar anchetele epidemiologice vor rămâne la sertar pentru opinia public. Nu vom ști dacă într-un anumit loc în care ne-am deplasat este sau nu focar de infecție.

Nu vor mai fi comunicate cazurile pe județe, ci la nivel național și de la centru

Potrivit comunicatului emis de Grupul de Comunicare Strategică dat publicității la ora 13, “un număr de 367 de persoane au fost confirmate până în prezent cu noul tip de coronavirus. De la ultima informare transmisă, au fost înregistrate alte 59 de noi cazuri de îmbolnăvire. 52 de persoane au fost declarate vindecate şi externate – 36 la Timişoara, 11 la Bucureşti, 3 la Craiova, una la Iaşi, una la Constanţa”.

Printre cele 59 de cazuri noi, 18 au fost depistate în urma testelor lucrate la Iași care sunt 10 din Suceava și 8 din județul Neamț. Testele au fost lucrate la laboratoarele Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva și Institutului Regional de Oncologie. Din cele 10 persoane de la Suceava, cinci sunt cadre medicale de la Spitalul de Urgență Sfântul Ioan cel Nou. Este vorba despre doi medici de la secția de Boli Infecțioase, unul de la UPU, altul de la secția de Pneumologie și o asistentă medicală. După cum arată ultimul comunicat, nu vom mai ști de acum care este statistica pe județe, ci doar la nivel național și comunicată de GCS. În comunicat de asemenea, nu se menționează decât numărul pacienților de la ATI, respectiv 14, și câți sunt în stare critică, respectiv 3. Nu se precizează din ce județe sunt, care este vârsta celor aflați sub ventilație mecanică etc.

Silvia Craus – Ziarul de Iasi

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …