Tuesday , June 25 2024

Cele 7 medicamente care dispar din farmaciile din România de săptămâna viitoare

Șapte medicamente nu vor mai putea fi vândute în farmaciile din România de săptămâna viitoare. Decizia aparține Comisiei Europene, care a solicitat, vineri, statelor membre să suspende autorizaţia de comercializare pentru o listă de medicamente generice testate de compania indiană Synapse Labs, din cauza dovezilor insuficiente cu privire la fiabilitatea datelor de testare, în acord cu statele UE şi în urma unui aviz al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

Astfel, șapte medicamente de pe piața din România vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate:

Posaconazole;

Ibuprofen Nutra Essential;

Loperamide;

Tadalafil – 20 mg;

Tadalafil – 5 mg;

Eriotinib – 100 mg;

Eriotinib – 150 mg.

„În realitate, dintre acestea avem doar 7 produse care sunt efectiv în piață. Două fără prescripție: un antiinflamator, un antidiareic, pentru care există alternative suficiente în piață. Și celelalte cinci produse, care sunt medicamente care se eliberează cu prescripție medicală, două dintre ele sunt utilizate în oncologie, câte două concentrații diferite și cel de-al cincilea pentru disfuncție erectilă masculină”, a declarat Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, potrivit digi24.ro.

Comisia Europeană a notificat toate statele membre pentru a suspenda autorizațiile de comercializare. Decizia se bazează pe o evaluare ştiinţifică efectuată de EMA în urma unei cereri din partea agenţiei spaniole pentru medicamente. Aceasta din urmă a efectuat o inspecţie a laboratorului şi a informat agenţia europeană de reglementare, care a realizat o analiză.

„EMA a stabilit că testele Synapse Labs privind aceste medicamente generice nu îndeplineau cerinţele stricte ale UE în materie de dovezi pentru a demonstra că sunt echivalente cu medicamentele de referinţă. În acord cu statele membre ale UE, autorizaţiile de comercializare naţionale vor fi suspendate până când producătorii vor putea furniza date valabile şi fiabile pentru a demonstra echivalenţa. Aceasta înseamnă furnizarea de date care să demonstreze că medicamentele generice eliberează în organism aceeaşi cantitate de substanţă activă ca medicamentele de referinţă”, se arată în comunicat.

Vezi si

Liderii coaliției NU au stabilit data alegerilor prezidențiale. O nouă rundă de negocieri se va desfășura vineri

Liderii coaliției nu au stabilit, marți, data alegerilor prezidențiale. „Este blocaj total”, spun surse politice …