Wednesday , December 7 2022

UPDATE: Mai multi morti si 160 de raniti intr-o explozie in Texas. 100 de clădiri au fost complet distruse

explozie 1

UPDATE: O explozie s-a produs în noaptea de miercuri spre joi la o fabrică de îngrăşăminte din oraşul West din Texas, provocând rănirea a zeci de persoane, au anunţat oficialii, citaţi de CNN. Primul bilanţ oficial indică un număr de 5 până la 15 morţi. Anterior, mai multe surse de ştiri, inclusiv AFP, spuneau că el puţin 60 de oameni au murit în explozia produsă şi între 75 şi 100 de locuinţe şi birouri au fost complet distruse în jurul fabricii de îngrăşăminte din oraşul West.
UPDATE: Între cinci şi 15 persoane au murit, iar alte aproximativ 160 au fost rănite în urma unei explozii la o fabrică de înrgăşăminte din oraşul texan West, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei locale, prezentând un prim bilanţ oficial de la producerea exploziei, relatează AFP.
Bilanţul poate suferi modificări, însă “apreciază pentru moment între cinci şi 15 morţi”, a declarat în faţa presei sergentul W. Patrick Swanton, adăugând că trei spitale din regiune au tratat peste 160 de persoane rănite.
O explozie s-a produs în noaptea de miercuri spre joi la o fabrică de îngrăşăminte din oraşul West din Texas. Explozia s-a soldat cu 60-70 de morţi şi sute de răniţi, conform unui post local de televiziune. Deflagraţia a provocat un cutremur cu magnitudinea de 2,1, potrivit institutului american de geofizică USGS.
Bilanţul iniţial a fost anunţat un post local de televiziune KWTX News, citând un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă, iar informaţia nu a putut fi verificată imediat de AFP.
KWTX îl citează pe directorul serviciilor de urgenţă din West, la nord de Waco, George Smith.
Tommy Muska, primarul oraşului West din Texas, unde a avut loc o explozie miercuri seara la o fabrică de îngrăşăminte, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că încă nu ştie câte persoane au fost rănite sau ucise în acest incident.
“A fost de parcă ar fi explodat o bombă nucleară”, a declarat Muska pentru CNN. “Un nor mare sub formă de ciupercă. Multe persoane au fost rănite. Multe persoane nu vor fi aici mâine”, a adăugat el.
El a afirmat că fabrica a fost afectată de un incendiu înaintea exploziei.
Directorul serviciilor de urgenţă din West, medicul George Smith, declarase anterior că pompierii se tem că 60 sau 70 de persoane au murit şi că cel puţin 100 sunt rănite.
“Este într-adevăr un număr dur, am această cifră de la pompieri, încă nu ştim”, a declarat el, citat de CNN. “Avem doi membri ai personalului de urgenţă morţi cu siguranţă şi ar putea să mai fie trei pompieri morţi”, a adăugat el.
Un membru al echipelor de salvare afirmase anterior că el are informaţii cu privire la cinci morţi.
Explozia s-a produs cu puţin timp înainte de ora 20.00 (joi, 04.00 ora României), în uzina West Fertilizer, a declarat prin telefon pentru AFP purtătorul de cuvânt al pompierilor, Don Yeager, precizând că originea acesteia nu a fost stabilită dar că ar putea fi provocată de amoniac.
“Explozia a fost atât de puternică încât a provocat incendii în clădirile învecinate”, a adăugat el.
Între 75 şi 100 de locuinţe şi birouri au fost complet distruse în jurul fabricii de îngrăşăminte din oraşul West, în apropiere de Waco (Texas, sudul Statelor Unite), în urma exploziei produse miercuri seara, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă, relatează ABC News.
Mai mulţi pompieri au fost răniţi de o a doua exlozie în timpul intervenţiei, afirmă postul de televiziune CBS.
Explozia a provocat rănirea a 200 de persoane, dintre care 40 sunt în stare critică, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Siguranţă publică din Texas Gail Scarborough.
Majoritatea persoanelor au fost rănite de fragmentele de geamuri, uşi sau alte obiecte rezultate în urma exploziei, au declarat autorităţile, care au decretat un ordin de evacuare pe o rază de 1,6 kilometri în jurul exploziei.
Potrivit presei locale, ferestrele locuinţelor învecinate s-au spart din cauza suflului exploziei.
Numeroşi locuitori din zonă au fost evacuaţi din cauza posibilităţii unei alte explozii, au afirmat oficialii, citaţi de CNN.
explozie 2Unui spital din apropiere de Waco, Texas, i s-a spus să se aştepte la 100 de răniţi, a declarat un oficial din cadrul instituţiei medicale.
Peste 40 de pacienţi au fost primiţi de spital până la ora 22.00 (06.00 ora României), a declarat Glenn Robinson, directorul Hillcrest Hospital. El a precizat că în timp ce unele persoane au suferit răni minore, altele prezintă unele grave.
chipe de intervenţie au fost trimise la faţa locului, iar cel puţin şase elicoptere transportă răniţi. Unele persoane rănite sunt transportate cu ambulanţa, în timp ce altele merg la spital cu maşina, a precizat Robinson.
Alte două spitale din regiune participă la operaţiune.
Fabrica este vizată însă de un alt pericol. “Am auzit că există un container cu îngrăşăminte intact la fabrică şi că se fac evacuări pentru a fi siguri că toată lumea iese din zonă în siguranţă, în caz că se produce o altă explozie”, a declarat Ben Stratmann, un purtător de cuvânt al senatorului de Texas.
Cauzele exploziei nu sunt cunoscute încă, în timp ce zece clădiri din oraşul West sunt afectate de incendii, inclusiv o şcoală din apropierea fabricii.
Explozia, înregistrată ca seism cu magnitudinea de 2,1 – USGS
Explozia de la fabrica de îngrăşăminte a provocat un cutremur cu magnitudinea de 2,1, potrivit institutului american de geofizică USGS.
Magnitudinea este “în mod substanţial mai mică decât amploarea reală a evenimentului” deoarece magnitudinea măsoară doar mişcarea telurică, nu unda aeriană, a explicat USGS pe site-ul său de Internet.
O “explozie foarte puternică” s-a produs miercuri seara la o fabrică de îngrăşăminte din oraşul Waco în urma unui incendiu. Surse au declarat pentru NBC 5 că explozia s-a produs în timp ce pompierii se aflau la faţa locului pentru a stinge un incendiu, declanşat la scurt timp după ora 19.00 (03.00 ora României).
Primarul oraşului West, Tommy Muska, el însuşi pompier, a descris explozia ca fiind atât de puternică, încât “i-a zburat pălăria” şi oglinda maşinii. “Am simţit-o înainte de a o auzi”, a declarat el.
Un reprezentant al departamentului pentru siguranţă publică din Texas, D.L. Wilson, a confirmat că există victime dar a refuzat să precizeze numărul lor. “Nu vă pot da un număr”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.
Peste 100 de persoane au fost rănite, a declarat Wilson.
Fabrica încă ardea la ora 22.00 (06.00 ora României), dar Muska a declarat în cadrul conferinţei de presă de la ora 23.00 (07.00 ora României) că incendiul pare să fie sub control.
El a declarat că temerile privind o a doua explozie s-au diminuat dar că locuitorii din proximitate sunt evacuaţi. Persoanele care locuiesc la nord de fabrică sunt rugate să stea în casă din cauza îngrijorărilor privind calitatea aerului.
Echipele de intervenţie merg din uşă în uşă pentru a căuta supravieţuitori, a declarat Wilson.
Oraşul West are o populaţie de aproximativ 2.800 de locuitori.
Această tragedie are loc la două zile după atentatul comis la linia de sosire a maratonului din Boston (nord-est), care s-a soldat cu trei morţi şi 180 de răniţi, luni, potrivit ultimului bilanţ.

Vezi si

Cancelarul Austriei anunță din nou că se opune intrării României în Schengen, cu 2 zile înainte de Consiliul JAI

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, din nou, că Austria se opune integrării României …